Je libo kalendář s Mussolinim? Poptávka po fašistických suvenýrech v Itálii závratně roste

Je libo kalendář s Mussolinim? Poptávka po fašistických suvenýrech v Itálii závratně roste Zdroj: Facebook.com

Benito Mussolini.
Benito Mussolini vedle Adolfa Hitlera.
Benito Mussolini
Benito Mussolini
Benito Mussolini.
10
Fotogalerie

Je libo kalendář s Mussolinim? Poptávka po fašistických suvenýrech v Itálii závratně roste

Fašistický vůdce Benito Mussolini se moci v Itálii chopil téměř před sto lety. Jeho život byl neslavně skončen 29. dubna 1945, kdy jej antifašisté zastřelili a jeho mrtvé tělo vystavili na konstrukci milánské čerpací stanice. Nehledě na tisíce obětí, které za sebou fašistický režim zanechal, a italskou kolaboraci s nacistickým Německem, kult Mussoliniho v Itálii v posledních letech sílí. Zpět na piedestal jej pomáhá vracet italská extrémní pravice.

Na novinových stáncích si Italové v posledních měsících mohou zakoupit velkoformátový kalendář na rok 2019 s Mussolinim jako hlavním modelem. Zlatě provedená obálka skrývá dvanáct fotografií, na nichž duce mimo jiné promlouvá k davu s odhalenou hrudí, oslavuje po podpisu spojeneckého paktu s Německem nebo triumfálně projíždí Římem.

Každoročně je firmou Gamma 3000 vytištěno na 10 tisíc kopií kalendářů s Mussolinim. Ty jsou následně distribuovány na novinové stánky nehledě na to, jestli si je jejich majitelé objednají.

Podle majitele firmy Renata Circiho jsou kalendáře běžně distribuovány spolu s balíky novin. Prodávající je zákazníkům nabízet nemusejí. Mnozí ale příležitost využívají. Poptávka po fašistických suvenýrech totiž v Itálii s nárůstem pravicového radikalismu roste. Kus stojí necelých 10 euro.

Raritou v zemi dnes nejsou ani láhve vína s vinětami zobrazujícími kromě Mussoliniho také Adolfa Hitlera a Josifa Stalina. Na bazarech, ve vetešnictvích, ale i v prodejnách suvenýrů jsou pak fanouškům historie nabízeny odznáčky, pohledy a další memorabilie s fašistickými symboly.

Jednou z příčin, proč Italové začali projevovat nepochopitelnou nostalgii k dávno mrtvému diktátorovi, je podle odborníků touha po silném vůdci, který by zemi vyvedl z politického chaosu. Mussoliniho éra je v zemi tradičně spojovaná také s prudkým zvýšením životní úrovně.

Prvním novodobým politikem, který se odvážil o Mussolinim mluvit nejen jako o opovrženíhodném diktátorovi byl v 90. letech Silvio Berlusconi. Štafetu po něm v posledních letech převzal předseda pravicové Ligy severu Matteo Salvini, který nyní zastává funkci ministra vnitra a vicepremiéra. Mussoliniho často cituje. Podporovatelé Ligy se na shromáždění často objevují s fotografiemi Mussoliniho a Salviniho zároveň.