Čínské velkoměsto Čcheng-tu by za několik let měl osvětlovat umělý Měsíc. Ilustrační fotografie

Čínské velkoměsto Čcheng-tu by za několik let měl osvětlovat umělý Měsíc. Ilustrační fotografie Zdroj: Twitter

Projekt z říše snů: Čína plánuje nahradit pouliční osvětlení uměle vyrobeným Měsícem

Čína oznámila spuštění mimořádně neobvyklého projektu, který má snížit náklady na elektřinu a má nahradit pouliční osvětlení ve velkých městských aglomeracích. Na města mají svítit uměle vyrobené Měsíce, které budou na nebi společně s reálným Měsícem, který je jedinou známou přirozenou družicí Země. Akce má být v roce 2020 spuštěna ve dvanáctimilionovém Čcheng-tu, hlavním městě provincie S´-čchuan na jihozápadě Číny.

Podle informací deníku China Daily má být umělý měsíc až osmkrát jasnější, než jeho reálná podoba. První test se má odehrát ve městě Čcheng-tu a projekt zaštiťuje středisko Si-čchang Satellite Launch Center. „Pokud bude test úspěšný, budou následovat další tři umělé Měsíce v roce 2022. Projekt má velký obchodní a společenský potenciál,“ řekl Wu Čchun-feng, ředitel Institutu pro výzkum leteckých a mikroelektronických technologií, která má akci na starosti.

Nový satelit nebude sám o sobě vyzařovat světlo, ale měl by odrážet sluneční paprsky. Bude také vybaven speciálními panely, které bude možné podle potřeby natočit a zaměřit na určitý bod.

Satelity by prý mohly v Čcheng-tu ušetřit až 1,2 miliardy jüanů (170 milionů dolarů) ročně na cenách elektřiny. Uměle osvětlená plocha by jenom zde měla dosahovat až 50 kilometrů čtverečních. Mimořádný zdroj světla by údajně pomohl pomoci také při výpadku elektřiny při přírodních katastrofách. 

Projekt souvisí s velmi rychlým rozvojem čínského národního vesmírného programu, kterým se nejlidnatější země světa snaží konkurovat v této oblasti především Spojeným státům a Rusku. Čína chce například letos dopravit na skutečný Měsíc sondu Čchang’e 4, která by zde měla probádat i možnosti na trvalé osídlení.

Čína přitom není první země, která hodlá testovat odraz slunečního světla na Zemi. Už v 80. a 90. letech minulého století Sovětský svaz a pak Rusko testovaly něco podobného v experimentálním vesmírném programu Znamja. Pomocí vesmírných zrcadel chtěli Rusové osvětlovat sibiřská města. V roce 1992 vyslali na oběžnou dráhu Země první z těchto zrcadel, přibližně 20 metrů dlouhý satelit Znamja 2, který měl být schopný ozářit pět kilometrů prostoru. Po několika hodinách ale satelit shořel. Po sedmi letech následoval druhý pokus, ovšem zrcadla byla poškozena po kolizi se stanicí Mir a byla zničena. Pak projekt finančně zkrachoval.

Zda se odvážný projekt podaří uskutečnit Číně, uvidíme za několik let.