Zdroj: IMPRE CZ s.r.o.

Nanotechnologie za vás uklidí – a nejen to

O nanotechnologiích pořád čteme jako o sféře sci-fi. Málokdo totiž ví, že je už nyní máme možnost poměrně běžně využívat. Zatímco v medicíně je čeká ještě dlouhý vývoj a průzkum, do svých domácností je máme možnost „vpustit“ už nyní. Třeba jako pomocníky při úklidu, a především jako prevenci před samotným znečištěním.

Nanotechnologie si otevřely dveře laboratoří výzkumných ústavů a univerzit a začínají se prosazovat v běžných životních situacích. Obecně však jde o celé spektrum sfér, kde se jejich využití již reálně testuje – od medicíny, přes automobilový průmysl, stavebnictví, až po textilní průmysl. Dnešní věda dospěla do stádia, kdy umí provádět cílenou manipulaci s jednotlivými atomy. Právě díky ní pak vznikají nové molekuly, látky a materiály, které dokážou nabídnout netradiční vlastnosti využitelné v různých oborech. Samotné fungují jako malé stroje nebo roboti, suplují integrované obvody, a to všechno v mnohem menším měřítku, než nám umožňují dnes dostupné a využívané technologie.

Chemická nanotechnologie nabídla nové možnosti ochrany materiálů – třeba právě před znečištěním

Nejdál ze všech nanotechnologických suborů se dnes dostala nanochemie, čili chemická nanotechnologie. Jedním z klíčových hráčů v tomto oboru je německá společnost NanoConcept. Specializuje se především na tzv. aktivní povrchy, tedy na oblast, která zcela mění zažitou ochranu povrchů materiálů a jejich impregnaci.

Chemická nanotechnologie našla inspiraci v přírodě. Stačí se podívat na povrchy listů rostlin, nebo třeba na krovky brouků. Efekt, který nově i do našeho běžného života nanotechnologie přináší, se nazývá efekt lotosového květu. Přestože lotos vyrůstá z bahna, rostlina zůstává čistá a voda z něj okamžitě stéká. Tuto vlastnost ve svých produktech nabízí i NanoConcept. I proto se někdy výrobkům firmy říká tekuté sklo.

Nanočástice se v moderních ochranných produktech dokážou spojit do souvislé ochranné vrstvy, která perfektně přilne k materiálu. I když jde o ultratenkou vrstvu, díky naprosto homogennímu spojení dochází k dokonalé ochraně povrchů před běžným, i agresivním působením prostředí na materiály a jejich povrchové vrstvy.

Unikátní samočistící vlastnosti dokáže nanotechnologie propůjčovat textilu i kůži

Nano impregnace už nepracuje na úrovni molekul, jak je tomu u tradiční impregnace, ale na úrovni atomů. Díky efektu lotosového květu dokáže textil i kůži chránit před ušpiněním, i před pronikáním vlhkosti. Tradiční látky pro módní průmysl, funkční sportovní materiály, i bytový textil, získávají účinnou ochranu proti vodě, ale i samočistící efekt. Impregnovaný materiál přitom dýchá, neplesniví, a k jeho údržbě si vystačíte s obyčejným hadříkem namočeným ve vodě. A to, i pokud jde o agresivní ušpinění tmavým ovocem, červeným vínem, tukem, nebo kávou. Aplikovaná nano impregnace má dlouhou životnost. I při ošetřování textilu v pračce vydrží až pět vypraní.

Kde všude lze nano impregnaci textilu a kůže využít? Určitě na koženou, textilní, i speciální outdoor obuv. Rovněž pokud jde o veškeré oblečení, ale i o na ušpinění citlivé kousky šatníků či části oblečení: kravaty, límečky od košilí, manžety rukávů, spodní části kalhot. Díky kvalitní nano impregnaci zlepšíte funkčnost zimních oděvů – například lyžařského oblečení, nebo dětských kombinéz. Místo každodenního praní se jejich údržba změní ve snadné očištění již zmíněným hadříkem.

Nano impregnace je ideální i pro ochranu bytového textilu. Ubrusů, polštářů, čalounění sedaček a křesel, i pro další textil a kůži. Hodí se dokonce i na semiš a broušenou kůži. Výrobek od NanoConcept nezanechává žádné skvrny, je bezbarvý a zcela bez zápachu.

V domácnosti lze nanoimpregnovat i čalounění automobilu, dětskou autosedačku či venkovní textilie: markýzy, letní závěsy, polštáře na houpačkách, módní textilní houpačky či hamaky.

IMPRE CZ s.r.o.

Další nanotechnologie dokážou samočistící efekt propůjčovat fasádním barvám

Snadnou omyvatelnost nebo samočistící efekt slibují různé fasádní nátěry. Ve většině případů je to však podmíněno ztrátou propustnosti par. Fasádní barva budoucnosti je vyrobena na bázi nanotechnologií. A nemusíme na ni čekat, protože již existuje.

NanoConcept vyrábí fasádní barvu s nejlepšími známkami ve speciálních DIN testech německého ústavu pro normalizaci. Nejvyšší třídu dosahuje v oblasti propustnosti páry, odolnosti proti vodě i v krycí schopnosti. Má samočistící efekt, zvyšuje ochranu proti vlhkosti i silnému dešti, má antibakteriální vlastnosti omezující výskyt hub a plísní na fasádě. Fasáda přitom zůstává dokonale paropropustnou i odolnou proti odlupování barvy či erozi fasády.

Fasádní barva NanoConcept je dnes považována za jednu z nejlepších na světě. Lze ji snadno tónovat do různých barev a hodí se na standardní minerální (tedy vápenné, vápenocementové i cementové), slikátové, sanační i akrylátové omítky, ale i na režné zdivo, kabřinec, přírodní kámen, či dokonce na starší disperzní nátěry.

Nanotechnologie zvyšují životnost i užitnou hodnotu věcí – a šetří náš čas

Kvalitní nano ochranu mohou získat i další materiály, jako jsou sklo a keramika, kovy, především ušlechtilá nerezová ocel, kámen, dřevo i plasty. Kromě toho nanotechnologie propůjčuje unikátní vlastnosti i samotným čistícím pomůckám. Slyšeli jste už o doslova zázračné čistící nanohoubičce? Zcela bez chemických prostředků, a tedy velice ekologicky, umí efektivně vyčistit stopy po lihových fixech i perech, zbytky žvýkaček, dehtové skvrny, ráfky kol, samozřejmě různě znečištěné povrchy nábytku, textilu i zdí – třeba graffiti.

Čas nanotechnologií je tady. I když jsou tyto chytré výrobky o něco dražší, v konečném důsledku šetří nejen naše finance, ale i čas a životní prostředí. Vtipně tak lze říct, že je čas na to, „začít myslet nano“.