Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

Stavební řízení se v Praze táhne déle než v Zimbabwe. Ceny bytů rostou kvůli úředníkům, tvrdí odborníci

Přebujelá byrokracie, arogance úředníků a délka stavebního řízení na úrovni státu Zimbabwe. To jsou podle odborníků oslovených zpravodajským serverem INFO.CZ hlavní viníci tristní situace na pražském rezidenčním trhu. Počet  zahájených výstaveb domů a počet vydaných stavebních povolení jsou proto na nejnižších úrovních od přelomu tisíciletí, ukazují data analýzy společnosti Deloitte. Přitom právě nedostatek nabídky je hlavní faktor, který žene v české metropoli ceny bytů vzhůru.

Strmý růst až k ceně 100 tisíc korun za metr čtvereční. Tak se v posledních letech vyvíjí situace na pražském realitním trhu. V prvním letošním pololetí se průměrná cena prodaných bytů zvýšila takřka o čtvrtinu na 94 tisíc korun za metr čtvereční, podle odborníků ale bude ještě hůř a stotisícovou hranici se „podaří“ prolomit ještě letos.

Důvodem je podle odborníků především problém na straně nabídky - volné byty zkrátka v Praze nejsou. To potvrzují i tvrdá data z analýzy společnosti Deloitte, podle kterých se v prvním pololetí loňského roku v Praze postavilo nejméně bytů od přelomu tisíciletí. Podobná situace pak panuje i v oblasti vydaných stavebních povolení.

Důvodem tristní bytové výstavby jsou přitom především byrokratické překážky, růst cen tak jde do značné míry na vrub pražským úředníkům. „Pokud jde o rychlost udělování stavebního povolení, patří Česká republika k těm nejpomalejším zemím v Evropě,“ vysvětluje pro INFO.CZ Ondřej Mašín, ředitel realitní kanceláře Bidli, podle něhož budou ceny pražských bytů dále růst. 

Slova odborníků podporují i statistiky. V letošním žebříčku Světové banky o míře byrokratických překážek při vyřizování stavebního povolení Česká republika skončila na 166. místě ze 185 zemí. Tedy na úrovni zemí jako Zimbabwe či Trinidad a Tobago, kde trvá vyřízení přes osm měsíců. Světová banka navíc sestavuje žebříček podle zákonných lhůt, reálná situace v Česku je tak výrazně horší a vyřizování stavebního řízení často trvá i několik let.

Apetit stavět přitom developerům přitom nyní, v období ekonomické konjunktury, rozhodně nechybí. „Developeři by stavěli velmi rádi,“ říká pro INFO.CZ generální ředitel společnosti Next Reality Robert Hanzl. „Mají nakoupené pozemky, nicméně nové výstavbě brání obrovské legislativní průtahy ve stavebních řízeních, kvůli kterým se nyní realizují projekty, které se připravovaly už v letech 2011 až 2015.“

Že povolování většího bytového projektu úředníkům zabere klidně i více než pět let souhlasí i generální ředitel developera Ekospol Evžen Korec. „Úředníci často několikanásobně překračují lhůty pro vydání stanoviska, protože podle platné právní úpravy jim za to nehrozí žádný postih,“ tvrdí pro INFO.CZ Korec.

Podíl na neschvalování nových staveb mají podle Korce i úředníci stavebních úřadů, kteří nerespektují správní lhůty. „Úředníci jsou v této činnosti často podporování lokálními politiky, kteří si na boji proti ´zlým developerům´ postavili politickou kariéru,“ argumentuje ředitel Ekospolu.

Podle Korce je jedinou možností, jak současnou situaci odblokovat, povolení více konkurenčních bytových projektů. „To by mělo pozitivní vliv také na rostoucí cenu bytů.“ Pokud se nepodaří legislativní a byrokratické prostředí při vyřizování stavebního řízení zefektivnit, je pro Prahu cena 100 tisíc korun za metr čtvereční jistou budoucností. 

Investice do bytů ztrácejí lesk. Výnosný je krátkodobý pronájem, stabilní příjem poskytují rodiny >>>