Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Dívku nepustili na promoci, čerstvá magistra práv si odmítla sundat hidžáb

Udělala státní zkoušku z právní vědy, na promoci ji ale nepustili. Odmítla totiž sundat svůj hidžáb, který si na promoci chtěla vzít. Příběh Amasy Firdausové, která chtěla jít na promoci v muslimském oděvu, zmapovala BBC.

Amasa vystudovala nigerijskou univerzitu ve městě Illorin, kde se také slavnostní promoce měla konat. Těsně před slavnostní událostí, kterou každý student považuje za vrchol svého akademického snažení, Amasa umístila na sociální sítě svou fotografii, na níž bylo vidět její oblečení. Měla na sobě klasický černobílý promoční talár, jenže pod parukou, která je součástí tohoto oděvu, měla hidžáb.

Univerzita tento prvek vyhodnotila jako nevhodný a dívku, která byla již připravená na slavnostní okamžik, odmítla vpustit do auly, v níž se promoce konala. Zpráva o zákazu vstupu, který dívka od vedení univerzity dostala, se rychle roznesla nejen po akademické půdě, ale také ve světových médiích.

Univerzita má pro svůj krok prosté vysvětlení: má pro své odívání na promocích svá pravidla a dívka toto pravidlo porušila. Kdyby si hidžáb sundala, a zachovala se podle univerzitních pravidel, na promoci by ji vpustili. Příběh čerstvé absolventky právnické fakulty se stal rychle mediálně známým, především díky solidaritě sociálních sítí, kterou ženě lidé vyjadřují.