Obchodní dům Kotva

Obchodní dům Kotva Zdroj: Kotva

Nejen Kotva, Jalta a Máj. Na interaktivní mapě přibývají méně známé perly socialistické architektury každý den

Na zapomenuté skvosty československé socialistické architektury, která byla donedávna plošně zatracována kvůli svému ideologickému podtextu, se dlouhodobě snaží upozornit skupina s názvem Architektura 489. Mladí aktivisté se mimo jiné výrazně zapojují do debaty ohledně podoby budoucí linky metra D. Vysvětlují Čechům, proč by si měli všímat staveb postavených mezi lety 1948 a 1989. Nyní představili nový web. Dozvědět se víc můžete třeba o podchodu na Václavském náměstí nebo plaveckém stadionu v Podolí.

Z dvou set čtyř doposud identifikovaných staveb postavených mezi lety 1948-1989 se většina nachází v Praze. Dokumentaristé však už podnikli několik exkurzí i mimo „hradby“ hlavního města a v galerii se lze dočíst také o mlékárně a sušárně mléka ve Strakonicích, Divadlu v Mostě, Nákupním centru Uran v České Lípě nebo Pavilonu Z na Výstavišti v Brně. Je zřejmé, že pro detailnější průzkum v regionech by byly v prve řadě potřeba finance.

První představené místo je zároveň jedním z nejzajímavějších. Na dvanácti fotografiích autoři projektu zachytili podchod pro pěší na Václavském náměstí, který spojuje Jindřišskou a Vodičkovu ulici a zároveň slouží jako horní výstup ze stanice metra Můstek. Místem denně projdou desetitisíce Pražanů i turistů, aniž by měli šanci, všimnout si úchvatné minimalistické výzdoby znehodnocené dnes reklamami, graffiti a necitlivými pozdějšími zásahy.

 

Prostor vznikl mezi lety 1966-1968 a jednalo se o první stavbu své velikosti, která sdílela dopravní a společenský charakter. Na obložení interiéru byl použit vzácný mramor, syenit a vápenec. Důraz byl kladen na funkcionalitu prostoru, jednoduchá výzdoba však zároveň patří k nejlepším ukázkám výtvarné abstrakce 60. let. Architektura 489 vyzývá k revitalizace prostoru.

Pozornost upřeli aktivisté také na stavbu plaveckého stadionu v Podolí. Na fotografiích vyniká elegance návrhu architekta Richarda Podzemného, který byl realizován v roce 1964. Ten parabolickou střechou spojil dva body zadání: navrhnout venkovní tribuny a oddělit areál od rušné cesty. Architektura 489 zmiňuje také méně známou technickou perličku spojenou s plaveckým areálem.

 

Stadion je od poloviny 80. let spojen potrubím se sídlem České televize na Kavčích horách. Zde využívají studenou vodu z Podolí k chlazení studií. Ta se poté vlažná vrací do údolí, kde vylepšuje energetickou bilanci areálu. Objevte další málo známé skvosty socialistické architektury na nové interaktivní mapě Architektury 489. Netrestejme pozoruhodné budovy za dobu, ve které vznikly.