Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Koláž reflex.cz

Když trollí akademici. Na stránky predátorského časopisu propašovali „proděkana“ Josefa Švejka

Fenoménem posledních let v rámci akademické obce jsou tzv. predátorské časopisy. Jedná se o elektronické portály, které se tváří jako seriozní periodika, ale ve skutečnosti jim jde pouze o zisk z autorských poplatků. I když na jejich lep sedá stále méně vědců, svými nabídkami bombardují akademiky takřka permanentně. „Vytrolit“ se je rozhodli pracovníci brněnské Masarykovy univerzity. Do redakční rady přihlásili fiktivního doktora Josepha Albuse Schweyka. A predátorský časopis jejich žádosti po pár dnech vyhověl.

Takhle univerzitní legrace ale vyžadovala i značné úsilí. Pro kandidáta Švejka bylo potřeba vypracovat seriózně vypadající životopis. V Brně ale nelenili a z přihlašovacích materiálu fiktivního vojáka se můžeme dočíst, že třeba absolvoval stejně fiktivní univerzitu Maxe Broda a že jeho národnost je rakousko-uherská.

Joseph Schweyk jako člen redakční radyJoseph Schweyk jako člen redakční rady|Knihovna univerzitního kampusu MU

V kolonce povolání svítí u „Schweyka“ funkce proděkana. V rámci výzkumu se prý věnuje životopisům „starýho Procházky“, kradením psů a pražským hospodám. Tento kandidát se plyně dohovoří anglicky, rusky i německy a ve zvláštních dovednostech najdeme třeba „putsfleking“.

Fiktivní životopis jako součást přihlášky Josepha SchweykaFiktivní životopis jako součást přihlášky Josepha Schweyka|Knihovna univerzitního kampusu MUPo pěti dnech podání této žádosti byl skutečně doktor, který má prostřední jméno totožné jako čaroděj z knih o Harry Potterovi, přijat do redakční rady predátorského časopisu SCIREA Journal of Education. Po troše scrollování ho na jejich stránce najdete. Včetně fotografie z filmu, kde ho hraje Rudolf Hrušínský.