Káva

Káva Zdroj: Flickr

Káva může mírnit poškození jater od alkoholu, tvrdí vědci

Drží vás při životě, když už byste nejraději spali, chutná milionům lidem po celém světě. Její správná příprava je v podstatě umění. A je možné, že má i další účinky, o nichž zatím nebylo nic známo. Řeč je o kávě, která, dle vědeckých výzkumů, možná pomáhá regenerovat jaterní poškození způsobené alkoholem.

Informaci o tomto vědeckém výzkumu přinesly před několika dny téměř všechny americké deníky. Že nejde vůbec o zfušovaný výzkum, ale seriózni analýzu, potvrzují například data, která uvedl The Washington Post. Podle něj se výzkumu účastnilo na 44 tisíc lidí, na nichž bylo sledováno, zda pijí alkohol. Následně jim byly prováděny jaterní testy a tým lékařů a vědců zjišťoval, jaký je rozdíl mezi těmi, kdo u pití alkoholu zároveň pijí kávu, a těmi, kdo kávu naopak nepijí vůbec.

Výsledek je až překvapivý. Podle týmu ze Southamptonské univerzity ve Velké Británii mají ti, kdo pijí kávu i alkohol o 44 procent menší šanci, že budou jejich játra náchylná k cyrhóze, tedy onemocnění, jež může být i fatální.

Bohužel to ale není tak jednoduché. “Naneštěstí, přestože káva obsahuje množství antioxidantů a dalších prvků, pití několika šálků kávy denně nemůže zastavit systematické poškozování jater, které alkohol způsobí,” uvádí Samantha Hellerová z newyorského Centra pro výzkum medicíny.