Kostnice v Kutné hoře patří mezi nejstrašidelnější místa na světě

Kostnice v Kutné hoře patří mezi nejstrašidelnější místa na světě Zdroj: Profimedia.cz

Jack Rozparovač, ilustrační foto
Oslavy takzvaného El Día de los Muertos v Mexiku
Festival mrtvých v Salemu ve státě Massachusetts
Strašidelná vesnice Sleepy Hollow v americkém státě New York
Kostnice v Kutné hoře patří mezi nejstrašidelnější místa na světě
5
Fotogalerie

5 nejstrašidelnějších míst na světě. Je mezi nimi i kostnice v Kutné Hoře

Irsko je místem, kde není o děsivá a tajemstvím opředená místa nouze. Nicméně kdyby se někdo chtěl bát i v cizině, list The Irish Times v souvislosti s blížícím se svátkem halloween ve své cestovní rubrice představil pět "nejstrašidelnějších míst". Jedním z nich je i kostnice v Sedlci, což je městská část Kutné Hory.

Deník píše, že středověké město Kutná Hora halloween neslaví, turisté si tam ale mohou užít ten nejhrůzostrašnější zážitek. Dnešní podoba kostnice, která je podzemní kaplí Hřbitovního kostela Všech svatých, pochází z roku 1870 a nachází se zde kosti asi 40.000 lidí, z nichž jsou vytvořeny nejrůznější pyramidy či lustry.

Druhým strašidelným místem je Londýn, který v mlhavých večerech nabízí výlety po stopách tajemného vraha Jacka Rozparovače, na kterých provází historik, bývalý policista a kurátor muzea zločinu Donald Rumbelow. Jiným typem hrůzostrašného zážitku mohou být organizované procházky po místech spojených s duchy. Do halloweenské nálady se návštěvníci Londýna mohou dostat i při návštěvě London Dungeon, tedy londýnských kobek.

V Mexiku se mohou návštěvníci "dobře bát" při oslavách takzvaného El Día de los Muertos, tedy Dne mrtvých. Nejrůznější slavnosti se konají od 31. října do 2. listopadu, jejich součástí jsou hřbitovní průvody a všude se nacházejí obětní oltáře a svíčky.

Nic vás nenavnadí na halloween více, než připomínka čarodějnických procesů, píše dále irský list. Kvůli nim je třeba zamířit do Salemu v americkém státě Massachusetts. Během celého října tam probíhá takzvaný Festival mrtvých, který je zakončen čarodějnickým bálem.

Posledním ze strašidelných míst je vesnice Sleepy Hollow v americkém státě New York. Během měsíce, co festival potrvá, se mohou návštěvníci zúčastnit například procházek po hřbitově jen za světel lucerny. Místo proslavil již v roce 1820 svou Legendou o Ospalé díře spisovatel Washington Irving. Povídka byla částečně inspirována německou lidovou legendou o bezhlavém jezdci, který po lesích pronásleduje nevěrníky a další hříšníky.