Nejnebezpečnější země na světě? Vítězí středoamerický Salvador

Nejnebezpečnější země na světě? Vítězí středoamerický Salvador Zdroj: profimedia.cz

Nejnebezpečnější země na světě? Vítězí středoamerický Salvador

Občanská válka v tomto středoamerickém státě trvala do počátku devadesátých let. Pouliční gangy a mafie tam ale řádí ve značné míře pořád – své o tom ví i jeden z emigrantů, který se pokusil ze země uprchnout, a jehož nyní násilím deportovali zpět do země. 

Teprve osmnáctiletého muže mají v hledáčku salvadorští bossové, na něž je tamní policie krátká. Mladík uprchl poté, co do jeho domu vniklo maskované komando s tím, že se před bosse musí jít ukázat. Jinak jej prý zabijí. Proto se rozhodl uprchnout – plán mu ale nevyšel. Že je muž ještě naživu sám považuje za zázrak.

V USA chtěl mladík požádat o azyl. Bohužel se tam ale nedostal, v Mexiku jej tamní policie chytla a na základě informací ze Salvadoru jej vrátila tamním úřadům. Přestože mexickým orgánům sdělil, v jaké se nachází situaci, bylo mu řečeno, že „toho pro něj nemohou moc udělat.“ De facto neudělali nic, a mladík je tedy zpátky v malé zemědělské oblasti San Miguel, odkud pochází.

Jak píše dnešní deník Independent, podobné příběhy jsou v Salvadoru téměř na denním pořádku. Tato zemědělská, velmi hustě osídlená země, vykazuje nejvyšší čísla týkající se vražd a jiných násilných trestných činů na světě. To vše se děje na území, které je zhruba tak velké jako Morava. Mimo válečnou zónu tak patří Salvador mezi nejnebezpečnější země světa. Nejčastější cesta tisícovek rodin ročně vede přes Mexiko do Spojených států, ne všichni jsou ale úspěšní – a ne všichni na ni také mají. Číslo deset procent, které nedávno zveřejnilo salavadorské ministerstvo obrany, reprezentuje počet lidí, kteří jsou nějakým způsobem zainteresováni do trestné činnosti – jsou členy gangů. mafií či různých skupin, které se pohybují daleko za hranicemi zákona. Často se také stává, že sami policisté či státní úředníci jsou členy skupiny, která provozuje trestnou činnost. A právě to v zemi vyvolává atmosféru strachu a nedůvěry.