Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: The Kangaroo Sanctuary Alice Springs

Většina klokanů jsou leváci, zjistili Rusové. A co s tím teď bude svět dělat?

Je někdy zajímavé sledovat, na jaké hlouposti jsou někdy vědci schopni sehnat granty. Další příklad je na světě: Volně žijící klokani zřejmě dávají přednost levé přední pacce, když potřebují provést běžné úkony související s úpravou srsti nebo krmením. Zjistil to tým ruských vědců, který tato zvířata je v Austrálii studoval. Informoval o tom server BBC News.

Podle výzkumníků jde o první důkaz preference jedné přední končetiny u jiného druhu, než je člověk. Lidé jsou převážně praváci. Důkazy o tom, že klokani jsou naopak více naklonění používat levou packu, vědci sesbírali během mnohahodinových pozorování řady klokaních druhů v divočině.

Výzkum, jehož výsledky byly zveřejněny v časopise Current Biology, uskutečnila skupina vědců Petrohradské státní univerzity, kteří v Austrálii spolupracovali s ekoložkou Janeane Ingramovou. Ta se BBC svěřila, že jejich práce vyvolává v odborných druzích tak trochu skepsi.

No, bodejť by ne…

"Bohužel i moji kolegové si myslí, že studovat leváctví u čeledi klokanovití není úplně seriózní. Ale jakákoli studie, která prokáže preferenci jedné tlapy či packy u druhu pohybujícího se převážně po dvou končetinách, přispěje ke studii symetrie mozku a vývoje savců," dodala.