Střela V-1

Střela V-1 Zdroj: Wikimedia.org

4 věci, které za 2. světové války převzaly USA od Německa

Němci měli na začátku 2. světové války pravděpodobně nejlepší armádu tehdejší doby. Německo například jako první zavedlo letecké výsadky, proudová letadla, samonaváděné střely a mělo podle serveru Businessinsider také nejrozvinutější raketový program.

1. Letecké výsadky

Tuto v té době revoluční taktiku použili Němci jako první na územích Francie, Dánska a Nizozemska. Pomocí leteckého výsadku malé skupiny vojáků obsadily klíčové obranné struktury a dopravní uzle nepřítele. Letecké výsadky poté zavedli Spojenci (Například USA a Velká Británie).

2. Proudová letadla

Messerschmitt Me 262 bylo první proudové letadlo, které se používalo v boji. Bohužel pro Německo se tento typ letadla začal masově vyrábět až v roce 1944, kdy už letadlo nemělo šanci zvrátit vývoj války. USA a Sovětský svaz několik těchto letadel rozebrali a zpětným inženýrstvím sestrojili vlastní modely letadel. USA vyrobilo American F-86 Saber a Sověti MiG-15s. Tyto letouny se nedlouho poté střetly ve válce v Koreji.

3. Samonaváděné rakety

Rakety V-1 byly prapradědečky současných amerických raket Tomahawk. Jednalo se o samonaváděné střely, které měly dosah až 600 kilometrů.  V roce 1944 a 1945 jimi Němci odstřelovali z Francie Londýn. Po válca vzali Američané design střel V-1 a vznikla první americká samonaváděná raketa JB-2 Loon.

4. Raketový program

Vědci, kteří po válce vedli raketový výzkum, jak v USA tak v SSSR byli Němci.  Design amerických i sovětských raket do kosmu tak vyšel z německé rakety V-2. USA ho použily například v raketě Saturn, ve které letěli kosmonauti na Měsíc.