Pizza Hut a Kleopatra

Pizza Hut a Kleopatra Zdroj: Profimedia.cz

20 překvapivých věcí, které vám změní pohled na lidskou historii i současný svět

Když někdy porovnáte skutečná historická fakta a dáte je s některými věcmi do kontextu, dostanete z toho překvapivá zjištění. Podívejte se na 20 věcí, které zřejmě změní váš pohled na historii i současný svět. Informace přinesl web news.distractify.com.

1. Slavná egyptská královna Kleopatra měla blíž k první restauraci Pizza Hut, než k budování pyramid. Velké pyramidy byly vybudovány kolem roku 2560 před našim letopočtem, ale Kleopatra zemřela v srpnu 30 let před Kristem. První Pizza Hut byla otevřena v kansaské Wichitě v roce 1958, což je o 500 let blíže ke Kleopatře než k budování pyramid.

2. Za pouhé dvě minuty dnes vyfotíme tolik fotografií, kolik vyfotilo celé lidstvo v 19. století. Za první chemickou fotografii je považován snímek, který zhotovil roku 1826 francouzský vynálezce Nicéphore Niépce. Ovšem v roce 2014 vzniklo podle dostupných informací na světě 880 miliard fotografií. Za posledních 12 měsíců lidé vyfotili až 10 procent všech fotografií, které vůbec existují.

3. Anglická známá Oxfordská univerzita je starší než aztécké pyramidy v Mexiku. První škola byla v Oxfordu zřízena v roce 1096. Oficiálně byla univerzita založena v roce 1249. Aztécká civilizace vznikla v mexickém Teotihuacánu v roce 1325.

4. Od vzlétnutí prvního letadla až do přistání na Měsíci uplynulo pouze 66 let. V roce 1903 poprvé vzlétlo letadlo bratří Wrightů. Let trval jen 59 vteřin, ale byl to zlomový okamžik pro lidstvo. Americká loď Apollo 11 přistála na Měsíci v červenci roce 1969.

5. V pokročilé kalkulačce TI-83 je rychlejší procesor než byl v počítači mise Apollo 11. Již vzpomínaný let Apolla 11 při cestě na Měsíc naváděl počítač o rychlosti 1024 MHz. V “obyčejné” kalkulačce TI-83 je ukryt až 6 krát výkonnější procesor.

6. John Tyler, 10. prezident Spojených států amerických, má dva žijící vnuky. John Tyler byl prezidentem USA od roku 1841 do roku 1845. Měl syna Lyona, když mu bylo už 63 let. Lyon měl syny Lyona a Harrisona. Prvního měl, když mu bylo dokonce 71 let a druhého až v 75 letech. Dnes je těmto vnukům přes 80 let a stále žijí v USA.

7. První pyramidy byly vybudovány ještě v době mamutů. Většina mamutů zmizela dříve, než se na Zemi rozvinuli první velké civilizace. Ale malé skupinky mamutů byli na planetě ještě zhruba v roce 1650 před naším letopočtem. Přesně v tomto roce byla egyptská civilizace uprostřed své existence. Pyramidy v Gíze byly vybudovány ještě 1000 let předtím.

8.Fax byl vynalezen ve stejnou dobu, kdy Američané osidlovali západ USA. Fax, takzvaný „záznamový telegraf“ vymyslel Alexander Bain v roce 1843. Přesně v tuto dobu Američané osidlovali západ své země.

9. Francie popravovala lidi gilotinou ještě ve stejném roce, kdy šly do kin první Hvězdné války. V roce 1977 měl v kinech premiéru první díl nesmírně populárních a úspěšných Hvězdných válek. Posledního odsouzeného popravili ve Francii gilotinou ve stejný rok.

10.
Pořád činná americká herečka Betta White je starší než vynález s předem krájeným chlebem. Krájený chleba se objevil v obchodech roce 1928. Slavná americká herečka Betty White se byla narodila v lednu 1922. A pořád účinkuje.

11.Všechny přístroje v nabídce amerického skladu elektroniky Radioshack z roku 1991 jsou nyní ve vašem smartphonu. Slavný Moorův zákon tvrdí, že se číslo tranzistorů na procesoru každé 2 roky zdvojnásobí. Zákon zatím platí, stačí se podívat na svůj smartphone, který má nyní výkon jako většina osobních počítačů.

12. V době založení Warner Brothers ještě existovala Osmanská říše. První kino Warner Brothers bylo založeno v Pennsylvániii v roce 1903. Osmanská říše existovala od roku 1299 do roku 1923.

13. Harvardská univerzita byla založena předtím, než byly vynalezeny integrály a derivace. Harvard byl založen v roce 1636. Integrály a derivace byly vynalezeny v 17. století Gottfriedem Leibnizem a Isaacem Newtonem.

14.Když naposledy baseballový tým Chicago Cubs vyhrál Světovou sérii, ženy ještě nemohly volit. Chicago Cubs vyhrálo prestižní baseballovou Světovou sérii naposledy v roce 1908. Ženy v USA mohou volit až od roku 1920.

15.Lidé nikdy nežijí v přítomnosti. Každý člověk žije 80 milisekund v minulosti. Tolik totiž našemu mozku trvá zpracovat vnějšího světa předtím, než nám ho zobrazí.

16.Pravěkého stegosaura a tyrannosaura od sebe dělí více času než naši současnost od Tyrannosaura. Stegosaurus žil před 150 miliony lety. T-rex žil přes 65 miliony lety.

17. Pokud je vám přes 45 let, populace Země se za vašeho života zdvojnásobila. V roce 1968 žilo na naší planetě 3,5 miliardy lidí. Dnes na Zemi žije přes 7,2 miliardy lidí.

18.Některé dnes žijící velryby jsou starší než slavná „velrybí“ kniha Moby Dick. Některé velryby na Aljašce jsou přes 200 let staré. To znamená, že jsou starší než proslavené dílo Moby Dick (Bílá velryba od Hermana Melvilla), která byla napsána v roce 1851.

19.Pokud by se historie Země vměstnala do jednoho roku, moderní lidé by se v této pomyslné přímce objevili 31. prosince dvě minuty před půlnocí. Lidé totiž žijí na naší planetě pouhých 0,004 procent času její existence.

20. Všechny tyto informace jsou sice velmi zajímavé, ale určitě i bez nich přežijete :-)