Václav Bartuška

Václav Bartuška Zdroj: Profimedia

Ministr Zaorálek zuří. Diplomat Bartuška bagatelizoval smrt civilistů v Oděse

Česká diplomacie řeší skandál. Vládní zmocněnec pro energetickou bezpečnost a zaměstnanec ministerstva zahraničních věcí Václav Bartuška v rozhovoru pro server Neovlivní.cz bagatelizoval loňské vražedné řádění v ukrajinské Oděse, při kterém přišlo o život celkem 48 lidí. Z vyvolání násilí se dodnes obviňují ruská a ukrajinská strana. Ministrovi Zaorálkovi se ale nelíbí především cynický a prý „morálně neobhajitelný“ postoj Bartušky. Upozornil na to web novinky.cz.

Co se přesně stalo?

Bartuška v interview pro Neovlivní.cz odpovídal na dotazy o Rusku i Ukrajině. Jedna otázka narážela na ruské vojáky na Krymu a na východě Ukrajiny, kterým se říkalo „zelení mužici“, protože prezident Putin vždy tvrdil, že to nejsou žádní vojáci Ruské federace. Jenže nedávno přiznal, že to byla v případě Krymu pravda. Bartuška dostal tuto otázku: „Jsme také připraveni na zelené mužiky třeba v Tallinu? My jako ČR?“

A zmocněnec pro energetickou bezpečnost a někdejší studentský vůdce z listopadu 1989 odpovídá: „Estonci nepochybně ano. A nepochybně budou i střílet. Myslím, že i NATO je připraveno. Problém by mohl nastat, kdyby Rusové byli opravdu hodně chytří. Mohli by v Pobaltí začít demonstracemi civilních občanů, třeba v Narvě, která je víceméně ruské město, nějakých 93% jsou Rusové. Nebo i jinde. Taková akce by mohla přerůst v něco dalšího. Na druhou stranu jsme velmi podrobně sledovali model, který byl použit na východě Ukrajiny, v Doněcku, Luhansku a v dalších městech. Šlo to jakoby přes kopírák a popírá to teorii o lidovém povstání. Skupina civilistů obsadí budovy administrativy, muži, ženy, děti. Do dvou dnů se tam začínají nosit zbraně, ženy a děti odcházejí, zůstávají ozbrojenci. Pokud se jim postavíte rychle čelem, jako to udělali třeba v Oděse, kde je prostě upálili, nebo v Dněpropetrovsku, kde je prostě zabili a pohřbili u silnice, tak máte klid. Když to neuděláte, tak máte válku. To je celé. Estonci to ví velmi dobře, Lotyši taky, Litevci taky, Poláci taky. Myslím, že i Češi. Nepodceňujte prosím, jak moc se naše země za poslední čtvrtstoletí proměnila.“

Podobnou interpretaci událostí například v Oděse ale šéf diplomacie Lubomír Zaorálek jednoznačně odmítá. V tiskovém prohlášení sdělil: „Václav Bartuška použil výkladu, který je věcně nesprávný a morálně neobhajitelný. Je naprosto nepřípustné, aby zaměstnanec ministerstva zahraničních věcí mluvil o upalování a zabíjení lidí jako o prostých metodách řešení konfliktů. Panu Bartuškovi jsem jeho výrazy ostře vytkl a vyjádřil jsem zásadní odpor k podobně cynickým prohlášením.”

Při požáru v Domě odborových svazů v ukrajinské Oděse 2. května loňského roku zemřelo při střetech (ty se odehrály po fotbalovém zápase) zastánců jednotné Ukrajiny s proruskými aktivisty 42 lidí. Všichni pocházeli z Oděsy. Nejprve se hovořilo o tom, že oběti se otrávily oxidem uhelnatým, protože budovu zapálili ukrajinští demonstranti. Vyšetřování ukázalo, že je zabil chloroform. Celkem při střetech v Oděse zahynulo ten den 48 lidí. Obě strany sporu se ale pořád přou o to, kdo za nepokoje s vražedným koncem může.