Poslední místo v Číně, kde mohou lidé legálně držet osobní zbraň

Poslední místo v Číně, kde mohou lidé legálně držet osobní zbraň Zdroj: Reuters/Šeng Li

Poslední místo v Číně, kde mohou lidé legálně držet osobní zbraň

V Číně je zákonem zakázáno vlastnit osobní zbraně. Tresty za jejich držení se pohybují od 3 let odnětí svobody až po trest smrti. Ale v jižní Číně, konkrétně v provincii Kuej-čou, existuje jedna výjimka – městečko Baša, které obývá národ Miaoů. Proč tomu tak je? Napsal o tom web businessinsider.com

Městečko obývají členové starodávné etnické skupiny Miao, kteří se liší od většinových Číňanů (Chanů) jazykem, ale i svými zvyklostmi. Lidé jsou v místních horách ještě stále určitým způsobem odříznuti od výdobytků moderní doby. Většina z nich žije v dřevených domech u řeky a živí se farmařením nebo pracují v turistickém ruchu. V městěčku žije kolem 3000 lidí ve 400 domech.

Nosit zbraň je v městečku starobylým zvykem z dob, kdy se obyvatelé živili lovem. Miaové jsou tak považováni za vůbec poslední „ozbrojený“ čínský kmen. Jak se to projevuje?

Dnešní obyvatelé již neloví, ale stále se učí střílet na střelnicích v Baše.

Členové kmene si sami svoje pušky vyrábějí z materiálů, které dováží z okolních měst.

Městečko Baša je dnes známou turistickou destinací pro lidi z celé Číny. Turisté sem přijíždějí na předvádění střeleb, ale mají rádi i tradiční hudbu a tance.

Muži kmene stříleji do vzduchu. Je to součast ceremoniálu, kterým se loučí s turisty.

Obyvatelé Baši stále nosí tradiční oblečení a účesy. Původ krojů se datuje do 17. století. Muži musí mít vždy u sebe tyto předměty: Pistoli nebo pušku, zahnutý nuž, dýmku na tabák, střelný prach, peněženku a pouzdro na květiny.

Jednou z turistických událostí v Baše je obřad, při kterém se chlapci oficiálně stávají dospělými. Kmenový vůdce jim při tomto rituálu osobně oholí všechny vlasy břitvou. Nechá jen pruh uprostřed hlavy, který se poté mladí muži pletou do copu.

Chlapci ve vesnici jsou od útlého věku cvičeni, jak správně střílet. Po dosažení patnácti let věku dostávají vlastní pušku jako symbol dospělosti.

Každý muž musí pečovat o svou zbraň.

Vesničané uctívají stromy jako božstva. Copy Miaoů reprezentují stromy, zatímco jejich purpurové ošacení představuje kůru stromů.

Při narození dítěte sází Miaové nový strom. Při úmrtí je člověku ze stejného stromu vyrobena rakev.