Facebook

Facebook Zdroj: Profimedia.cz

Sociální sítě zničily platy poslanců v africké Burkině Faso. Mzdy jim klesly na polovinu

Plat poslanců v západoafrické Burkině Faso byl v přepočtu 66 tisíc korun za měsíc i s náhradami. V celosvětovém srovnání to není mnoho, ale průměrný plat v této zemi je pouhých 3300 korun. Teď si museli ale poslanci snížit své mzdy na polovinu. Napsal o tom web britské stanice BBC.

Zajímavý je především důvod změny – dříve veřejnosti neznámé platy poslanců byly zveřejněny na sociálních sítích a to vyvolalo bouři ve společnosti.

V zemi vládne už několik desítek let vojenská junta a současným premiérem je bývalý důstojník armády Isaac Zida. Ten převzal moc od vojenského diktátora Blaisea Compaoréa, který vládl od roku 1987. Zida slibuje regulérní, nezmanipulované a svobodné volby. Toto prohlášení ale učinil až poté, co mu západní země začaly vyhrožovat sankcemi.

Burkina Faso je stát, který se nachází v Západní Africe a předtím se jmenovala Horní Volta. Přejmenována byla v roce 1984 a Burkina Faso v překladu znamená Země spravedlivých. Že by se tím skutečně řídili i místní poslanci? Na černý kontinent dost neobvyklé a věřit tomu úplně nemůžeme.