V L.A. mají část věznice vyhrazenou přímo pro gaye

V L.A. mají část věznice vyhrazenou přímo pro gaye Zdroj: vimeo.com

Podívejte se do věznice v Los Angeles, kde mají část jenom pro gaye

Týdeník L.A. Weekly publikoval tento týden originální reportáž a video o velmi netradičním místě – jedná se o jedno křídlo věznice v Los Angeles, kde jsou pouze gayové.

Jak to, že takové místo vůbec existuje? V reportáži je vysvětleno, že křídlověznice bylo zřízeno po žalobě z roku 1985, kdy soud nařídil zřízení speciálního oddělení pro gaye. Důvodem bylo násilí motivované nenávistí k homosexuální orientaci.

Za téměř 30 let existence se v křídle vytvořila pozoruhodná komunita, která je na hony vzdálená jakékoliv představě veřejnosti o poměrech ve věznicích. Mnoho odsouzených mluví o svých spoluvězních jako o rodině. Navzájem se podporují a mají se rádi. Výjimkou nejsou ani neoficiální svatby. Z vězeňských mundůrů si vězni šijí župany, sukně a spodní prádlo. Dozorcům to přitom nevadí.

A jak se dostanete do gay křídla věznice? Musíte projít testem, protože mnoho vězňů se tam snažilo dostat ne kvůli své orientaci, ale kvůli tomu, že tam panuje uvolněná atmosféra a téměř se tam nevyskytuje násilí.

V testech se dozorci například ptají na to, jaké vězni znají gay bary. Znalost pak následně podrobně ověřují.

Podívejte se na video z věznice v Los Angeles:

EXCLUSIVE: Inside the Gay Wing of L.A. Men's Central Jail from Voice Media Group on Vimeo.