Vystřelený oko

Vystřelený oko Zdroj: Marek Douša

STEVE FISHER: Několik užitečných rad před letní dovolenou v USA

Spojené státy americké jsou jednou z nejoblíbenějších turistických destinací na světě. Vždyť se v té zemi dá tolik věcí vidět i dělat – navštívit americká velkoměsta, prohlížet si překrásné národní parky, odpočívat na písčitých plážích Ameriky. Pokud letos v létě plánujete zájezd do Spojených států, může se vám hodit několik základních rad pro cestovatele, který si chce svůj zájezd co nejvíc užít.

1. Když se ozve střelba, nepanikařte. Při procházkách po rušných ulicích New Yorku, túrách po majestátních hřebenech Colorada či při odpočinku na slunné floridské pláži občas zřejmě zaslechnete kolem sebe střelbu. Nevzrušujte se. Amerika je země, jež se pyšní svými svobodami, včetně svobody občanů ozbrojovat se automatickými zbraněmi, které za minutu dokáží vypálit stovky dávek. Naštěstí velká většina ozbrojených Američanů nepatří do kategorie vražedných maniaků, toužících po krvi nevinných kolemjdoucích. Takže až začnou kolem svištět projektily, hoďte se do klidu.

2. Kryjte se. Zatímco se budete házet do klidu, bude asi rozumné začít se svižně přesouvat do bezpečí. Bude taky prozíravé vyhledat nějaký zátaras, za nímž byste se mohli schovat. Pokud se například nacházíte v jednom z mnoha nádherných amerických nákupních center, najdete tu spousty potenciálních skrýší, jako jsou toalety a umývárny, zkušební kabinky v prodejnách oděvů či výtahy. Američané jsou většinou velmi přátelští a ochotní pomoci a rádi vás k takovým úkrytům nasměrují. Navíc má většina Američanů nadváhu či trpí obezitou, takže v kritických okamžicích se vždycky můžete skrýt za jedním z nich.

3. Lehněte si na zem a dělejte mrtvého brouka. Trávíte-li dovolenou ve Spojených státech v divukrásných otevřených partiích, jako jsou pláže či parky, kde se nemůžete hned tak schovat, jakmile uslyšíte střelbu, nejjistější bude prostě sebou praštit na zem tam a předstírat, že už jste byli zasaženi. Pro tyto případy je dobré mít stále u sebe balíček kečupu, jímž se můžete pomazat a simulovat tak krvavé zranění. Velkým plus při návštěvě Spojených států je skutečnost, že na rozdíl od České republiky americké fastfoodové restaurace dávají kečup zadarmo!

4. Ozve-li se střelba, když zrovna plavete, zůstaňte ve vodě. Vaším prvním přirozeným instinktem, když uslyšíte střelbu při koupání v oceánu, jezeře či hotelovém bazénu, bude vyskočit z vody a běžet se schovat. Ovšem faktem je, že v průměru – v závislosti na ráži a typu použité zbraně – střela neletí ve vodě dál než nějaký metr a půl. Proto odplavte do co největší hloubky, zadržte dech a zůstaňte pod vodou, jak nejdéle to půjde. Je to bezpečnější a taky si pěkně procvičíte plíce!

5. Utrpíte-li střelnou ránu, nasaďte škrtidlo k zastavení krvácení. To je základní poučka první pomoci, kterou je třeba mít stále na paměti, zejména proto, že se o vás mohou pokoušet mdloby a můžete ztrácet orientaci, když z vás po zásahu střelnou zbraní cáká krev. Proto také – i když se zdá, že nosit tepláky, sandály či tenisky na suchý zip je jednodušší – zkušení návštěvníci Spojených států si vždycky radši na sebe vezmou kalhoty s páskem a boty na šněrování.

6. Oblékejte se s rozmyslem. Pokud jde o styl oblékání, významným faktorem, jenž ovlivní, zda vaše dovolená ve Spojených státech nakonec skutečně neskončí jako „jedinečný a neopakovatelný zážitek“, nejsou jen pásky a tkaničky u bot. Nejlepší investicí návštěvníka USA se stane lehká kevlarová neprůstřelná vesta, kterou pořídíte za necelých 200 $. Chcete--li radu, co si vzít přes vestu místo typického oděvu turistů – trička se znakem oblíbeného sportovního klubu či vtipným heslem –, uvažujte spíš o tomtéž tričku s nějakou užitečnou informací, jako třeba „MÁM KREVNÍ SKUPINU B NEGATIVNÍ“ či „JSEM DÁRCE ORGÁNŮ“.

7. Myslete dopředu. A nakonec, dobré plánování je nejlepší způsob, jak se vyhnout jakýmkoliv a veškerým zklamáním, jež by vaše dovolená v USA mohla přinést. Před odjezdem se ujistěte, že jste své nejbližší řádně informovali o svých představách a požadavcích stran vlastního pohřbu.

Užijte si ve Spojených státech vzrušující dovolenou!