Auto

Auto Zdroj: Profimedia

Jedete na dovolenou autem? Poradíme vám, jak přežít cestu

Pro cestu autem na zahraniční dovolenou je podle hygieničky Nemocnice Na Homolce Jarmily Vavřinové potřeba přijmout několik opatření, aby ji řidič i osádka zvládli ve zdraví. Bezpečnější a pohodlnější je rozdělit ji na dva dny a v noci někde přespat. Pokud jede řidičů více, je možné vyrazit na noc a v řízení se střídat. Přestávky je ideální dělat po zhruba dvou hodinách jízdy, řekla Vavřinová ČTK.

"Není to jen kvůli únavě řidiče a s tím spojenému oslabení koncentrace, ale i z důvodů zdravotních. Z dlouhého sezení mohou začít bolet záda, otékat nohy, nebo se zapařuje pokožka," vysvětlila. O přestávkách by se řidič i spolujezdci měli občerstvit, aby nezanedbávali pitný režim.

V horkém letním počasí by dospělí měli vypít za den tři litry tekutin a více. Vavřinová radí pít pramenitou a minerální vodu nebo mírně oslazený ovocný čaj. Naopak limonády a nápoje s kofeinem by si lidé měli na cestách odpustit. "Dostatečný přísun vody umožňuje organismu pocení, což je přirozený a efektivní způsob ochlazování," připomněla. 

Před delší cestou i během ní se vyplatí vyhýbat těžkým jídlům, která vyvolávají únavu. Lépe je dopřát si zeleninový salát bez majonézy. Vhodná není ani přemíra sladkostí, překyselují žaludek, což vyvolá nevolnost. "Pokud máte možnost, umístěte potraviny do chladicího boxu nebo tašky, předejdete tak jejich znehodnocení vysokými teplotami v kufru auta," doporučila Vavřinová.

Komu bývá v dopravních prostředcích nevolno, měl by si hodinu před cestou vzít preventivní lék, který se prodává bez receptu. Předejít nevolnosti lze i tak, že člověk před cestou nejí těžko stravitelná jídla a nepije alkohol. K sezení zvolí místo nejbližší těžišti dopravního prostředku, v autě je to přední sedadlo. Při cestě nesleduje pohyb za okny, dívá se raději na něco uvnitř a za jízdy nečte.

Teploty v autě mohou v horkém létě vystoupat na 70 stupňů Celsia. Přehřívání zvyšuje únavu, stoupá riziko havárie. Osádce uleví klimatizace, ale i ta má rizika - vystavuje lidi zátěži při střídání teplot. "Rozdíl teplot ve voze a venku by neměl přesáhnout šest stupňů Celsia. Předejdeme tím vysušování sliznic, které pak jsou náchylnější k infekci a podráždění," shrnula odbornice.