Portugalský fotbalista Pepe

Portugalský fotbalista Pepe Zdroj: Profimedia.cz

JAROMÍR BOSÁK: Hráč bez mozku a znásilněná Australanka

Třetí přenos mi postavil do cesty výběry Německa a Portugalska. To zní dobře. Soupisky jsou plné zvučných jmen, byť třeba Němcům bude asi hodně chybět nová shooting star – zraněný Marco Reus. Poničit si kotník v posledním přípravném zápase před mistrovstvím světa, to zamrzí.

V Německu musel být zápas sledován s velkým napětím, protože německý sport mohl dokončit velký hattrick. Večer před utkáním vyhrál Martin Kaymer golfové US Open na přetěžkém hřišti Pinehurst 2 s takřka nekonečnou převahou osmi ran a ráno byl z nemocnice propuštěn Michael Schumacher, o němž se ještě docela nedávno mluvilo jako o beznadějném případu. A teď k tomu přišel fotbal.

Před přenosem jsme s kolegou kameramanem Jaroslavem Jiráskem hodlali natočit několik kvízových otázek, vybrali jsme si plošinu pro kamery snímající přenos. Nečekali jsme problém, protože do začátku utkání zbývaly tak dvě hodiny času. Přesto nám agilní slečna v uniformě FIFA znemožnila pracovat s tím, že bychom si museli nejprve zaplatit. Trochu mně rozlítilo, přiznávám.

„Už jsme zaplatili za komentátorské stanoviště neskutečný balík, zaplatili jsme za kameru, za co bychom ještě měli platit?“, zajímal jsem se.

„No za to, že tu můžete natáčet“, pravila mladice.

„A za to, že dýcháme zdejší vzduch, byste něco nechtěli?“, neodpustil jsem si další dotaz. Překvapivě zůstal bez odpovědi. Faktem je, že FIFA ždímá televizní stanice na hranici únosnosti. Aby to jednou neskončilo tak, že se jednoduše do velké části světa mistrovství vysílat nebude. Hlavně, že si pan Blatter a spol. mnou ruce, jak skvěle jimi řízená organizace vydělává.

Na každý pád jsme se museli přesunout do jiných částí tribun, kam oko bdělé pracovnice nedohlédlo. Ještě by nás nechala zatknout či co.

Zápas samotný přinesl studenou sprchu pro Portugalce. Po hattricku Müllera a hlavičce Hummelse vyhráli Němci 4:0 a vypadá to, že fotbalový Pyrenejský poloostrov se potápí. Španělé schytali dardu od Holanďanů a teď tohle. Němcům hodně pomohl svým nesmyslným vyloučením Pepe. Co má tenhle stoper Realu mezi ušima, to by mě tedy zajímalo. Už poněkolikáté oslabil naprosto nesmyslně svůj tým, upřímně říkám, že já bych ho do týmu nechtěl ani za milion. Nikdy bych nevěděl, jestli dohrajeme v jedenácti. Ronaldo působil spíš jako vlastní stín, sice dvakrát docela nebezpečně vystřelil, ale to bylo všechno. Možná se podepsalo dlouho léčené zranění, ale pravděpodobně se svezl s výkonem celého mužstva. Portugalci budou mít v dalších utkáních hodně problémů. Vyloučený Pepe dostane trest, zranili se Hugo Almeida a Coentrao, se skládáním sestavy bude mít trenér Bento docela velkou honičku.

Veselý bude naopak německý kouč Löw. Vyšla mu sázka na obrannou řadu složenou ze čtyř stoperů a na hru bez klasického hrotového útočníka – Klose zůstal na lavičce. Thomas Müller ho dokonale zastoupil. Muž, který byl před čtyřmi lety na MS v Jižní Africe vyhlášen nejlepším mladým hráčem poté, co nastřílel pět gólů a přidal tři asistence, má nakročeno hodně vysoko i tentokrát.

Někde se hrál fotbal, jinde, konkrétně v Natalu se demonstrovalo, demolovalo, pálily se vlajky FIFA i USA (v tomto punktu nevím úplně proč), křičelo se, zatýkalo se, takový všední den šampionátu. Ale všechna čest domácím televizním stanicím, že o projevech nespokojenosti nemlčí.

A někde se děly ještě jiné věci. Australská fanynka si vyjela na šampionát se svým přítelem, společně navštívili zápas mezi Austrálií a Chile. Na fotbale se párek seznámil s domácím fanouškem, přičemž ztratil slovo o tom, že hotely jsou jednak drahé a za druhé přeplněné. Nový brazilský známý okamžitě nabídl svůj příbytek jako příležitostnou a bezplatnou noclehárnu a Australané s radostí přijali. Radost se ovšem o něco později změnila v hororový zážitek, protože mladá dáma se v noci probudila ve chvíli, kdy ji začal hostitel znásilňovat. Agenturní zpráva nemluví zatím o tom, jak příběh skončil, co dělal přítel napadené, ale na každý pád je to odstrašující příklad. Na druhou stranu, přijmout takové pozvání od úplně neznámého člověka, to mi přijde, kulantně řečeno, poněkud pošetilé. Ale asi hrálo roli to, že šlo o Australany. Jak mi kolega Jirásek vysvětloval, na nejmenším kontinentu je něco podobného docela normální, panují tam poněkud odlišné poměry, než tady v Brazílii, takže přijmout pozvání k přespání od úplně nových známých nebývá nic neobvyklého.

Úryvek z knihy Brazilský deník Jaromíra Bosáka, která vyjde bezprostředně po skončení šampionátu.