Ann Huntová a Elizabeth Hamelová

Ann Huntová a Elizabeth Hamelová Zdroj: BBC

Ann Huntová a Elizabeth Hamelová
Ann Huntová a Elizabeth Hamelová
Ann Huntová a Elizabeth Hamelová
3
Fotogalerie

Dojemný příběh – dvojčata se našla a setkala po dlouhých 78 letech

Příběh, který popsala britská BBC, kandiduje na jednu z nejdojemnějších zpráv roku. Ann Huntová a Elizabeth Hamelová jsou ve věku 78 let, jsou dvojčata, ale viděly se poprvé až teď. Co se stalo a jak se dvě babičky našly?

Loni v dubnu dostala Elizabeth Hamelová, která bydlí v americkém Portlandu, e-mail z anglického Alderhotu, kde se kdysi narodila. Dopis začínal slovy: „Píši Vám, protože hledám svého rodinného příslušníka…“ Elizabeth podle svých slov ihned věděla, co se stalo. Okamžitě volala na přiložené telefonní číslo a za několik minut už hovořila s Ann Huntovou, svoji sestrou, dvojčetem.

„Byla jsem v sedmém nebi, nemohla jsem ani mluvit, musela jsem se štípnout, jestli to není sen. Mám sestru! To je tak úžasné! Byla jsem štěstím bez sebe,“ vysvětlovala Ann stanici BBC. Až do loňska ale netušila, že má skutečně sestru, zatímco Elizabeth to věděla, ale netušila, kde by mohla být a jak se jmenuje.

Ženy se narodily jako dvojčata 28. února 1936 v Aldershotu ve Velké Británii. Jejich svobodná matka se tehdy ocitla v těžké životní situaci, protože neměla manžela a podobné děti byly tehdy považovány veřejností za „nelegitimní“. Navíc jejích matka pracovala jako služka a na výchovu dětí neměla peníze. Ann byla proto ihned dána k adopci a život dvojčat se rozdělil. K adopci měla být dána i Elizabeth, ale trpěla vážnou nemocí a proto to nešlo, nikdo by si jí nevzal.

Přestože obě ženy měly zpočátku poměrně těžký život, nakonec se vše změnilo k lepšímu. Elizabeth žije již dlouho v Americe a věděla, že má někde sestru, ale nedostala se k žádným dokladům, které by to dokazovaly. Ann až v pozdním věku z některých indicií vytušila, že by mohla mít sourozence, její adoptivní matka to prý totiž také nevěděla.

Pátrání trvalo podle BBC několik let a nebylo úspěšné. Ann zkoušela všechno možné, například i inzeráty v novinách, jenže v Británii se nikdo, kdo by mohl být jejím sourozencem, nenašel. Až se postupně „propracovala“ k Elizabeth, která žije za oceánem a také se narodila ve stejný den v Aldershotu.

Pak už následoval dopis zmíněný na začátku, skypování obou babiček, odebrání DNA, ověřování a potvrzování údajů z různých dokladů a teď došlo v Americe konečně k vzájemnému dojemnému setkání. Obě ženy například, jako správná dvojčata, měly za manžele muže jménem Jim. Obě už jsou vdovy a podle odborníků mají i podobný smysl pro humor.

„Mám pocit, že ji znám celý život,“ komentovala Ann první dny po setkání se sestrou Elizabeth. A jak jinak, babičky se staly hvězdami médií, protože tak dlouhé odloučení a šťastné setkání je zcela ojedinělé a výjimečné.