Jóga

Jóga Zdroj: Archiv

Chytřejší a úspěšnější díky józe: (Nebýt) u konce s dechem

Náš seriál „Kterak být úspěšnější díky józe“ ukončíme dnes několika radami.

Usmívejte se. Kdykoli k tomu máte důvod. Soutěže i výběrová řízení málokdy vyhrávají zachmuření škarohlídi. I tu trému, se kterou dnes a denně bojujete, lépe vytěsníte úsměvem.

Mluvte jednoduše a výstižně. Svá sdělení oblečte do slov, která jsou střižená pro vás, vyvarujte se nadbytečného balastu.

Před důležitým rozhodnutím se vždy zhluboka prodýchejte.

Dýcháni (v józe pranájáma) si nacvičte třeba před usnutím v posteli, klidně pozvěte svého partnera či partnerku, ať se přidá.

Nadechujte se i vydechujte nosem. Do břicha, do zad, až na závěr naplňte plíce. Ruce si položte pod pupík a dýchejte tak, abyste je nadzvedli. Pak se chytněte za spodní část hrudníku a dechem jej roztahujte, ruce to registrují. Nadechněte se na čtyři sekundy a pak stejnou dobu vydechujte. Opakujte totéž na pět, šest, sedm, osm, devět a deset sekund.

Pokud jste se v nádechu zalknuli už na začátku a nevydrželi jste stejnoměrně nasávat vzduch po celých deset vteřin, možná to svědčí o tom, jak přistupujete k řešení úkolů – hned na úvod se vším necháte zahltit, rychle jste „u konce s dechem“. Dobré není ani to, když zintenzivníte nádech až na závěr. Je možné, že si prostě úkony neumíte správně rozvrhnout.

Závěrečné tři rady: Když něco děláte, dělejte to dobře. Když vám to nejde, dělejte to důstojně. A když byste to dělat neměli, dělejte to diskrétně.

Dita Fuchsova (www.vybalancovane.cz) je lektorkou komunikace a trenérkou jógy. Rozšířené praktické rady jak zlepšit své softskills najdete v jejích audioknížkách Vybalancovaně (příručka pro muže) a Ženin nejlepší přítel (rádce pro ženy).