Dalajláma

Dalajláma Zdroj: Instagram

Dalajlama je megahvězdou sociálních sítí, ví to i herečka Sharon Stoneová

Tibetský důchodní vůdce dalajlama je zběhlý uživatel sociálních sítí. Na Facebooku má 7,8 milionu fanoušků a na Twitteru 8,5 milionů. Twitter si založil již v roce 2010, tedy dva roky předtím, než ho měl papež Benedikt XVI. Koncem února si pak dalajlama založil účet na Instragramu, kde hodlá sdílet obrázky ze svých cest po světě.

"Vítejte na oficiálním instragramovém účtu úřadu Jeho Svatosti 14. dalajlámy,” píše popisek účtu. Dále se dozvíme, že ho už po dvou dnech sledovalo 15 000 lidí. Na účtu můžeme najít fotky dalajlamy s Larry Kingem nebo Barackem Obamou. V Kalifornii se teď při svém americkém turné setkal například s hollywoodskou hvězdou Sharon Stoneovou, která ho léta obdivuje.

Někteří lidé, ale vidí rozpor v používání sociálních sítí, které podle nich mají negativní dopad na pocit štěstí u uživatelů a poselstvím, které dalajlama po desetiletí předává lidem po celém světě. Těmto kritikům odpověděl v rozhovoru pro časopis Time.

“Záleží na způsobu, jakým používáte sociální média,” řekl tibetský dalajlama. „Pokud osoba, on nebo ona, má určitou vnitřní sílu a sebevědomí, není to přece problém. Ale pokud je mysl jedince slabá, tak ho mohou sociální média zmást. Ale z toho nemůžete obviňovat technologie. Závisí to na tom, kdo technologii používá,“ dodal.

14. dalajlama reprezentuje ve světě Tibet a silné buddhistické hodnoty. Vzhledem k dlouholeté a nesmlouvavé okupaci Tibetu Čínou se o něm také ale hovoří jako o možném posledním dalajlamovi, kterého si vybrali samotní Tibeťané. Čínští komunisté totiž určitě po jeho smrti do výběru razantně zasáhnou.