Nevěrný muž

Nevěrný muž Zdroj: Profimedia.cz

Dvě třetiny Čechů považují nevěru za nemorální, většina Francouzů ji akceptuje

V souvislosti s aférou francouzského prezidenta Françoise Hollanda, který „vyměnil“ svoji partnerku Valérii Trierweilerovou za herečku Julií Gayetovou, zveřejnil známý americký think tank Pew Research Center průzkum, který v desítkách zemí světa zkoumal, jak lidé akceptují nemanželské vztahy. A rozdíly jsou podstatné.

Pravda Hollande nebyl s paní Trierweilerovou ženatý, ale země jí brala jako první dámu (ostatně francouzský prezident si nevzal ani matku svých čtyřech dětí Segoléne Royalovou, protože považuje manželství za „buržoazní přežitek“) a podle toho změnu v Elysejském paláci i hodnotila. Obecně jsou přitom Francouzi státem, kde se snad nejvíce nevěra akceptuje. V rozsáhlém průzkumu pro Pew Research Center, který pochází z minulého roku (na výsledcích se nemohlo tedy nic změnit) vyšlo, že pouze 47 procent Francouzů si myslí, že vztahy mimo manželství jsou neakceptovatelné. To je ve světě naprostá výjimka.

Češi dopadli o hodně lépe, protože 66 procent z nás se domnívá, že nevěra je špatná. Méně lidí si to myslí například v Německu (60%), Španělsku či Itálii (v obou zemích 64 procent). Ovšem daleko více Britů (76%) a Američanů (až 84%), než Čechů, považuje mimomanželské vztahy za naprosto nevhodné. Nejvíce odmítají podobné chování lidé, kde ještě zůstala silná víra a náboženství hraje významnou roli i v osobním životě obyvatel. Takovými příklady jsou Filipíny, Salvádor, Indonésie, Egypt, Pákistán, Libanon či Malajsie. Otázkou ale je, zda se názory skutečně kryjí i s tím, jak někteří lidé obvyklý národní postoj dodržují.