Mychajlo Serhijovyč Hruševskyj

Mychajlo Serhijovyč Hruševskyj Zdroj: Praha 7

Praha má historickou spojitost s Hruševského ulicí v Kyjevě, kde zuří revoluce

Nejznámější ulicí světa je v posledních týdnech třída Mychajla Hruševského v ukrajinském Kyjevě. Právě z ní pocházejí ty nejdramatičtější fotografie, videa a televizní šoty, které popisují další revoluci na Ukrajině. Ulice nese jméno po člověku, který žil kdysi v Praze.

Mychajlo Serhijovyč Hruševskyj byl významný ukrajinský historik, publicista a politik, první prezident Ukrajinské národní republiky. Ta existovala od března 1917 do února 1919, kdy byla obsazena bolševickou Rudou armádou. Hruševskyj pak opustil Ukrajinu a střídavě pobýval v několika středoevropských městech, v roce 1920 i v Praze. Roku 1924 se vrátil na univerzitu do Kyjeva, ale v 30. letech byl sovětskými úřady pronásledován a přinucen k odchodu do Moskvy. Zemřel v roce 1934 nečekaně v Kislovodsku na Kavkaze.

Tento významný Ukrajinec má dnes na domě v Dobrovského ulici č. 28 v Praze 7 pamětní desku a je také čestným členem české Akademie věd.

A proč se nejtvrdší střety mezi opozicí a policií odehrávají v Kyjevě právě na Hruševského třídě? Lemují ji totiž ukrajinský parlament (Verchovna rada, ta je na Hruševského číslo 5) a kousek od něj se nachází důležitý Kabinet ministrů Ukrajiny, kde například sídlí ministerstva ekonomiky a financí.