Bývalá psychiatrická léčebna

Bývalá psychiatrická léčebna Zdroj: Hannah Frishberg

Bývalá psychiatrická léčebna
Bývalá psychiatrická léčebna
Bývalá psychiatrická léčebna
Bývalá psychiatrická léčebna
Bývalá psychiatrická léčebna
12
Fotogalerie

Výjevy jako z hororu: Prohlédněte si snímky z opuštěné psychiatrické léčebny

Znásilňování, vraždy a přestřelky – tak to vypadalo v Psychiatrické léčebně Creedmor v New Yorku. Není tedy divu, že byla na začátku sedmdesátých let uzavřena. Jak to vypadá za zdmi problematického blázince nyní, se můžete přesvědčit na fotografiích Hannah Frishberg.

Špína, píseň, holubí trus a staré kousky oblečení – přesně to najdete při procházce po bývalé psychiatrické léčebně v Queens Village. Creedmoorský blázinec byl založen v roce 1912 a původně měl kolem stovky pacientů. V roce 1960 se dokonce počet obyvatelů vyhoupl na neuvěřitelných sedm tisíc, což bylo pro udržení chodu léčebny neúnosné.

Hygienické podmínky byly doslova tragické a v roce 1940 zde také vypukla úplavice. V dalších letech došlo v léčebně k mnohým znásilněním, napadením, střelbám a sebevraždám. Právě proto byl počet pacientů postupně snižován a v roce 1974 byl ústav úplně uzavřen. Budova však stojí na svém místě dodnes, i když s oprýskaným nátěrem a vyraženými okny vypadá spíše jako dům hrůzy.

Ten se rozhodla prozkoumat a zvěčnit fotografka Hannah Frishberg, která vám pomocí svých obrázků předvede hororovou podívanou. Prošli byste se po chodbách léčebny sami a po setmění?