Marihuanista a pastafarian

Marihuanista a pastafarian Zdroj: Facebook, archiv JXD

Občanský průkaz
2
Fotogalerie

Bordel před zákonem: Která občanka platí, s hadrem nebo cedníkem na hlavě?

Před zákonem si občané nejsou rovni. Zatímco brněnskému pastafariánovi zakázali občanku s cedníkem na hlavě, moje občanka s fotkou marihuaslima - to jest s šátkem potištěným logy marihuany na hlavě - už obstála i při policejním výslechu.

Když jsem zjistil, že muslimky mají ze zákona možnost nechat se z náboženských důvodů na občanský průkaz vyfotit s hadrem na hlavě, neváhal jsem. Vyrazil jsem na Obvodní úřad pro Prahu 6 s hlavou ovázanou handrou s logy marihuany a sdělil úřednici, že jsem marihuaslim a že se nemohu odhalovat před nekuřáky. Několikrát polkla na sucho a šla zavolat na ministerstvo vnitra. Po chvíli se vrátila s překvapeným výrazem v obličeji: „Pokud bude fotka vypadat jako na vzorové fotografii, tak vám máme vyhovět!“ Porovnala plakát se vzorovými fotografiemi - na něm je i žena s šátkem na hlavě, nejspíše muslimka - a vyfotila mne. Po několika týdnech mi z úřadu zavolali a já dostal novou občanku, kde mám na hlavě hadr.

  Jiří X. Doležal občankaJiří X. Doležal občanka|archiv JXD

 

Byl jsem spokojen, že muslimové nemají žádná privilegia, a že nám marihuaslimům vychází zákon stejně vstříc jako jim. Pak jsem byl u nějakého výslechu, policejní důstojních si občanku prohlížel nedůvěřivě, ale bez poznámek ji akceptoval.

Včera jsem se ale dočetl, že mladému pastafariánovi z Brna zamítlo vnitro novou občanku, na které chtěl mít na hlavě cedník na těstoviny (pasta). Že prý pastafariánství není uznané náboženství. Zákon ovšem říká, že osoba smí mít hlavu zakrytou z náboženských důvodů - ne kvůli příslušnosti ke státem uznávanému náboženství. A to je z hlediska zákona zcela zásadní rozdíl. Takže vůbec nechápu, jak je možné, že zatímco mě fotku s hadrem dovolili, pastafariánovi cedník zakázali.

Vysvětlení mne napadá mnoho. Buď je ve státní správě takový bordel, že pravá ruka neví, co dělá levá. Nebo plati pro Brňáky jiné, přísnější zákony (bylo načase). Nebo státní správa protežuje marihuaslimy a diskriminuje pastafariány (asi nemá na vnitru někdo rád těstoviny).

Pak konečně mne napadl důvod, který se jeví nejpravděpdobnější: Na ministerstvu vnitra mají zvýšenou toleranci k symbolům marihuany proto, že taky hulej!

Občanský průkazObčanský průkaz|Facebook, archiv JXD