Zdroj: Jan Šibík

John Travolta na červeném koberci před hotelem Thermal
Travolta byl skvěle naladěn. Své fanoušky nikdy neodmítl a rád se se všemi vyfotil.
Hollywoodský herec převzal křišťálový glób za umělecký přínos kinematografii
John Travolta na pódiu při slavnostním zahájení karlovarského filmového festivalu
Travolta byl skvěle naladěn. Své fanoušky nikdy neodmítl a rád se se všemi vyfotil.
7
Fotogalerie

Tanečník Travolta dobyl Karlovy Vary a zamířil do Prahy

Americký herec a čerstvý držitel křišťálového glóbu za umělecký přínos světové kinematografii John Travolta se v pátek v Karlových Varech vyznal ze své lásky k tanci. "Je to část mé duše, dělá šťastným mě i lidi okolo. A moje děti také," přiznal herec, který své taneční nadání uplatnil například v populárních filmech Pomáda a Horečka sobotní noci.

K tvrdé přípravě na tanečních rolích ho inspiroval přístup jeho kolegy Roberta De Nira. Ve své době podle Travolty nastavil úplně nový trend v herectví, kdy se herec musel plně ztotožnit se svou postavou. Když měl hrát boxera, stal se boxerem. "To bylo v době Horečky sobotní noci. A já taky tvrdě trénoval, abych měl stejné taneční schopnosti, jako měla moje postava," popsal devětapadesátiletý Travolta.

"Pocházím z herecké rodiny a rádi jsme přijímali různé výzvy. Brali jsme různé role. Když jste herec v New Yorku, musíte umět zpívat, tančit a občas děláte muzikál, někdy drama," dodal.

Film Sezóna zabíjení, se kterým americký herec do Varů přijel, byl podle něj na černé listině, kvůli scénáři ho nechtěl nikdo dělat. "Mě se moc líbilo to poselství, které v něm je, a také postava, kterou v něm hraju. V kinematografii nyní nastala nová éra, kdy není moc příležitostí pro charakterní role. A tohle byla příležitost, esej o válečné době a lidech, kteří i neúmyslně páchali válečné zločiny," uvedl herec.

Po víkendu, který strávil na filmovém festivalu a kde učaroval všem přítomným fanynkám svou neutuchající dobrou náladou a ochotou se s nimi fotit za každé situace, vyrazil Travolta spolu se svými dětmi a početným týmem do hlavního města Prahy. Zde navštívil několik památek a vyhlášených podniků.

John Travolta se narodil 18. února 1954 v americkém Englewoodu. Ve filmu debutoval v roce 1975 a rok nato si zahrál malou roli ve slavném hororu Carrie se Sissy Spacekovou. Kromě zmiňovaných muzikálů patří k jeho známějším filmům komediální trilogie Kdopak to mluví a především Tarantinův snímek Pulp Fiction - Historky z podsvětí z roku 1994, za který získal druhou nominaci na Oscara. Zahrál si také v akčních snímcích Operace: Zlomený šíp, Tváří v tvář a loni v kriminální komedii Divoši, kterou režíroval Oliver Stone.