dopis

dopis Zdroj: profimedia.cz

Dopisy čtenářů: Kvůli mediálnímu honu na vrahy Petry bydlíme v domě smrti

Na včerejší článek Markéty Lukáškové o nesmyslném lynčování vrahů patnáctileté Petry z Jihlavy přišly dvě zajímavé reakce čtenářů.

 

Dobrý den,

 

právě jsem si na přečetla Váš článek o tom, jak tři kluci zabili svou kamarádku a mluvíte mi z duše.


Já jsme také obsahem zpráv nespokojená a dnes jsem i psala email Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Je mi jasné, že s tím stejně nejde nic dělat, jen by tam těch otřesných záběrů nemělo podle mého tolik být (pak mají děti a mladiství pocit, že se jedná o normu).
 

 

Vážená Rado pro rozhlasové a televizní vysílání,

 

nevím, jestli se se svým názorem (kritikou) obracím na Vás správně, možná mi poradíte, kam bych se mohla ještě obrátit. Týká se to hlavních zpráv televize Nova.

 

Vím, že obsah zpráv jakékoli televize má diváky vedle informovanosti zaujmout také určitou senzacechtivostí, ale to, co vysílá poslední dobou ve svých zprávách televize Nova, už podle mého (a nejen mého, ale i dalších lidí v mém okolí) mínění hraničí s určitou etikou.

 

Delší dobu už se proto na zprávy na Nově nedíváme („přesídlili“ jsme na ČT 1, které nám zatím vyhovují).

 

Včera, tj. 8.4.2013, jsme cca ve 20:00 hod. přepnuli právě z ČT1 na Novu, kde ještě zprávy běžely.

  

Během deseti minut jsme se dozvěděli o třech vraždách a jedné sebevraždě. A to samozřejmě nevím, co vysílali před tím. Ještě čekám, kdy začne Nova vysílat detailní grafický rozbor vysílaných kauz.

 

Osobně si myslím, že každý člověk si chce při zprávách samozřejmě dozvědět vše zajímavé, co se ten den odehrálo, ale neměl by mít pocit, jestli si má jít po jejich skončení hodit mašli, nebo skočit pod vlak.

 

Zdraví Ilona Voráčková, Zdice.

 

 

 

 

Dobrý den,

 

reaguji na váš článek o vrazích Petry. Nejvíc mne dostalo v pátek při jihlavské řekněme pietě, když TN.CZ napsalo:

 

14:07 - Obyvatelé "domu smrti" jsou velmi nevrlí, nájemník z přízemního bytu, který má památníček hned pod oknem, na reportérku TN.cz vulgárně křičel.

 

Takže teď bydlíme v ocejchovaném domě smrti. Oběť je pryč, pachatelé ve vazbě a i tak je potřeba z toho dělat atrakci. Bydlet kousek vedle neštěstí je také fakt neštěstí. Moje děti budou snad mít jednou mezi spolužačkami cejch "TY z domu smrti", nebo něco podobného?!? Proč? 

 

Kdybyste navíc slyšela ty řeči lidí samotných, co navštěvovali dvůr a nosili tam svíčky. Jako by nestačilo že se sami smiřujeme s tím, co to bylo za sousedy, ale ještě usínat jak na hřbitově, protože vám pod oknem svítí desítky svíček.  A vrcholem je pak když si dvě mladé holky povídají : To je "TA" popelnice, kde byla "TA" holka.

 

Ony tu popelnici používat nemusí, ale my ano, a když vám takhle projde co 10 minut někdo pod oknem, to fakt není o co stát. S dívkou soucítím i s pozůstalými - je to smutné.

 

Přesto se ptám: Respektovat zesnulé je jedna věc, ale kdo respektuje živé?

 

 

Stanislav Hupka