Video placeholde

Dovolená pro dobrodruhy? Kristýna z VisitMalta nám prozradila, co vše se dá zažít na Maltě!

Chcete zažít letní dovolenou trochu jinak? Sportovní aktivity i adrenalinové zážitky pro celou rodinu dělají ze třech hlavních Maltských ostrovů dokonalé místo pro letní dobrodružnou dovolenou. O tom, co všechno tu můžete zažít, vypráví Kristýna Gottwaldová.

Přestože se Maltské souostroví nachází v samém srdci Středozemního moře, patří do Evropské Unie. Díky své poloze a rozmanité kultuře, na kterou má vliv převážně Itálie a Velká Británie ale najdeme tam i stopy arabské kultury, je Malta to pravé místo, kam můžete vyrazit na poznávací dovolenou. Ať už plánujete dovolenou pro skupinu kamarádů nebo pro celou rodinu, Malta může nabídnout nespočet aktivit, které si budete pamatovat po celý život.

Je Malta destinací pro mladé?

“Hrozně moc lidí vnímá Maltu jako destinaci převážně pro seniory, ale Malta je neuvěřitelně moderní a pulzující destinace. Tím, že je to souostroví, je tu všechno možné vyžití spojené s mořem, útesy a skálami. Můžete tu provozovat vodní sporty, běhat po rovných terénech i do hor, jsou tu překrásné stezky na útesech s výhledem na širé moře, cyklostezky rozdělené dle obtížnosti, možnost kajakování i paddleboardingu. Malta má krásné útesy, ze kterých lze skákat s paraglidem. Další netradiční aktivitou je i jízda na koni,” popisuje Kristýna Gottwaldová z VisitMalta. 

Díky průzračnému moři a velké viditelnosti pod vodou se Maltské souostroví každý rok pravidelně umisťuje v TOP 5 nejlepších destinací pro potápění na světě. “Potápěčské spoty jsou jak na Gozu, tak i na hlavním ostrově Malta, například  v jeho severní části u přístavu Cirkewwa, což je shodou okolností místo, ze kterého jezdí trajekty na ostrov Gozo. Zrovna kolem něj je několik zajímavých míst pro potápění. Je zde potopená velká socha Panny Marie, množství vraků i možnost pozorovat korály. Některé vraky jsou tu potopené uměle právě kvůli potápěčům, ale je tu i několik sestřelených letadel a potopených lodí z druhé světové války,“ dodává Kristýna. 

Po stopách Česka

Je až překvapující, jak blízko má Maltské souostroví k České Republice. Vztah Malty a ČR je dán především historickou provázaností obou států. Kristýna z VisitMalta k tomu dodává: “Jednou ze tří nejvýznamnějších věcí je lavička Václava Havla. Malťané si velmi váží práce, kterou udělal, a proto mu postavili a věnovali veřejnou lavičku. Dále bych určitě zmínila Adinu Mandlovou, herečku ze 30. let 20. století. Po druhé světové válce odešla z Československa, aby žila ve Velké Británie. Díky tomu poté přesídlila na Maltu, kde několik let žila. Dodnes je na domě, ve kterém pobývala, cedulka, že zde žila Česká herečka. Poslední velmi zajímavá věc, která je propojená s Českým národem, je vystavená výbušná puma, která se nachází v  chrámu Mosta. V období druhé světové války chtěli nacisté chrám bombardovat zrovna v době, kdy tam probíhala bohoslužba. Tato puma se vyráběla v Československu okupovaném nacisty. Češi tuto výrobu sabotovali a díky tomu puma při shození jen proletěla kupolí chrámu a nevybuchla.”

Co navštívit v hlavním městě?

“Malťané jsou lidé, kteří se rádi druží, schází a milují zábavu. Chodí do barů a restaurací. Jedna z činností, která je sdružuje dohromady, je pořádání až půldenních víkendových obědů nebo večeří, především, když slaví narozeniny nebo jiné svátky,” říká Kristýna a pokračuje: “Co se týká dalších aktivit, téměř každý den je na Maltě nějaký event nebo festival. Malťané milují ohňostroje. Dokonce pořádají festival, který se na ně zaměřuje. Můžete tu vidět různá divadelní představení přímo v ulicích, karnevaly nebo různé průvody, které jsou propojeny s významnými svátky a oslavami. Pro mladé lidi je tu spousta hudebních a tanečních festivalů a akcí.”

Chcete se o dovolené na Maltském souostroví dozvědět více? Poslechněte si celý podcast O všem!