Tvůrce Simpsonových pózuje spolu s Homerem a Bartem u své hvězdy na Chodníku slávy

Tvůrce Simpsonových pózuje spolu s Homerem a Bartem u své hvězdy na Chodníku slávy Zdroj: EPA, Reuters, ČTK

Matt Groening prozradil své tajemství - Spriengfield, kterým se nechal inspirovat, leží v Oregonu
Tvůrce Simpsonových Matt Groening.
Lisa, Bart, Homer a Marg s Maggie v nadživotní velikosti
Simpsonovi se dočkali i své vlastní edice poštovních známek
Simpsonovi
6
Fotogalerie

Matt Groening slaví sedmdesátiny. Dal život Simpsonovým, Futuramě i Rozčarování na Netflixu

Chtěl být spisovatelem takzvané seriózní literatury, nakonec ale Matt Groening prorazil se zábavným animovaným seriálem pro všechny generace. Sága o žluté povedené rodince Simpsonových, která si utahuje z lidské pohodlnosti a sebestřednosti, politiky i celebrit, se stala jednou z nejúspěšnějších televizních sérií vůbec. A americký kreslíř a scenárista Groening, který dnes slaví sedmdesátiny, je podepsán i pod dalším vydařeným seriálem, sci-fi Futurama. Třetí seriál z jeho dílny je nyní k vidění na internetové televizi Netflix pod názvem Rozčarování.

Traduje se, že tento výtvarník vymyslel Simpsonovy - přihlouplého otce Homera, matku Marge s extravagantním účesem a děti Barta, Lízu a Maggie - během 15 minut, když čekal na producenta televize Fox. Při jejich tvorbě jednoduše „vytěžil" vlastní rodinu. Postavy nesou jména jeho blízkých a uličník Bart je autorovým alter egem. Život pětičlenné rodiny i dalších figurek pak Groening zasadil do fiktivního města Springfield.

První epizoda Simpsonových vznikla v roce 1989, postavy se ale na obrazovce objevily již v roce 1987 v Show Tracey Ullmanové. Věhlasný dlouholetý seriál nezastavila ani nedávná celosvětová pandemie covidu-19. V květnu 2021 se tak Simpsonovi dočkali úctyhodné 700. epizody. Ta se odehrává v minulosti, zachycuje další zádrhel ve vztahu mezi Homerem a jeho sousedem Flandersem a také odhaluje tajemnou místnost v domě Simpsonových. Epizoda vychází z nápadu Groeninga, který chtěl, aby vznikl díl o malé místnosti nad garáží. Tu je možné zahlédnout během úvodní znělky na začátku každé epizody, ale dovnitř se diváci seriálu do té doby nepodívali. Vykutálená rodinka Simpsonových vystupuje i v celovečerních filmech.

Česká verze Simpsonů patří k nejpovedenějším a určitě k tomu přispívá i Jiří Lábus jako Marge nebo Martin Dejdar, který mluví Barta. Homera původně daboval Vlastimil Bedrna, jehož časem vystřídal Vlastimil Zavřel, part Lízy převzala po smrti Heleny Štáchové Ivana Korolová. „S Marge už jsem se za ty roky natolik sžil, že k ní přistupuju jako k vlastní matce. Jen moje maminka nosila jiný účes,“ prohlásil Lábus o své postavě v roce 2021. Dosud bylo natočeno celkem 762 dílů Simpsonových, ve 36 sériích, poslední natočená epizoda je z letoška a má číslo 36.1.

Futurama a Rozčarování

Dalším, dnes již také kultovním seriálem z dílny Groeninga je Futurama, kterou výtvarník vymyslel společně s producentem a scenáristou Davidem Cohenem. Vtipně pojatý příběh pojednává o mladíkovi Philipovi, poslíčkovi s pizzou, který byl omylem zmražen na tisíc let a probudí se na Silvestra v roce 2999. Jeho prostřednictvím pak diváci nahlížejí do života v daleké budoucnosti. Futurama se vysílá od roku 1999 a celkem má zatím 180 dílů ve dvanácti sériích.

A do třetice přidal Groening v roce 2018 svoji první produkci pro internetovou televizi Netflix, animovaný seriál Rozčarování (Disenchantment). Divákům sliboval „středověké království snů s princeznou alkoholičkou, s elfy, démony, obry, harpyjemi a hloupými lidmi“. Zatím bylo natočeno 50 dílů.

Založit kapelu, napsat knihu

Matthew Abram Groening se narodil 15. února 1954 v Portlandu ve státě Oregon. Jeho předkové pocházeli z Norska a Německa. Vystudoval uměleckou školu Evergreen State College ve státě Washington, kterou sám popsal jako jakési „hippie zařízení". V 80. letech přesídlil do Los Angeles s vizí, že bude hrát v kapele, napíše knihu, stane se slavným a vydělá peníze: „Trvalo mi skoro deset let, než jsem pochopil, že z vážného spisovatelství nic nebude," komentoval to později.

Pracoval také pro noviny a od roku 1984 se podílel na pravidelném komiksu s názvem Život v pekle (Life in Hell), kde popisoval, jak je život v Los Angeles bezútěšný. Groening si jej nejdříve tiskl sám, posléze mu komiks zveřejnily noviny Los Angeles Reader a Los Angeles Weekly. Jeho práce si povšiml televizní producent James Brooks a pokusil se od Groeninga získat práva. Ten mu je nedal, ale místo toho mu na ubrousek načrtnul úplně nový příběh - Simpsonovy.

„Nejsem žádný animátor. Neumím moc dobře kreslit, mě by si nikdo nemohl najmout jako kreslíře. Mým úkolem je vývoj a podoba postav," prozradil v jednom rozhovoru Groening, který je podruhé ženatý. Na svém kontě má podle internetových stránek imdb.com 37 televizních cen Emmy za Simpsonovy a šest za Futuramu. V roce 2002 získal i prestižní ocenění Reuben Award určené pro nejlepšího karikaturistu roku. A od roku 2012 má také svoji hvězdu na Chodníku slávy v Hollywoodu. Následoval tak svá animovaná dítka ze Springfieldu, kteří svoji hvězdu mají již od roku 2000.