Zdroj: Jakub Čavoj

Za tajemným světem kovových soch: Příběh Jakuba Čavoje a jeho unikátní tvorby

Jakub Čavoj, mladý 33 letý výtvarník s jedinečným pohledem na svět, působí v uměleckém světě již 8 let pod pseudonymem Jackob. Svou první kovovou sošku vyrobil před více než deseti lety z elektrosoučástek a činnost, která u něj začala především, jako forma odreagování se postupně transformovala v plnohodnotnou tvůrčí aktivitu.  

Vyrábění soch není jen uměleckým projevem

Se zhotovením každého nového uměleckého kusu rostl zájem o jeho unikátní výrobky. Jackob, umělecký kovář a sochař v jedné osobě, začínal objevovat, že jeho vášeň může nalézt místo i v srdcích dalších lidí. Z původního koníčku se stávala vášeň čím dál větší a Jackob si uvědomil, že vytváření soch z kovu není pouze uměleckým projevem, ale rovněž také způsobem života. Každá soška je pro něj více než jen kovový objekt, ale zároveň kus jeho samotného. Vytváření soch je pro něj způsobem vyjádření vlastní identity, a každý kousek obsahuje část jeho lásky a energie.

Jakub Čavoj

Sochy nesou kus fantazie

Svůj přístup k uměleckému řemeslu Jackob definuje filozofií jednoho života, kdy si člověk uvědomuje, že život má smysl, když se věnuje tomu, co miluje.

Každá soška Jackoba nese v sobě kus jeho fantazie. Některé jsou inspirovány postavami z fantasy a sci-fi světa, pohádek, komiksů nebo také modely aut a motorek. Hlavy některých sošek jsou vytvářeny technikou odlitků z vlastnoručně vyrobených forem, což dodává každému kusu jedinečnost. Téměř dokončené sošky následně prochází posledním dotykem – jsou lakované bezbarvým lakem nebo pryskyřicí, zabraňující dalšímu poškození nebo korozi. Občas umělecký kovář přidá i barevnou vrstvu, která podtrhuje charakter sošky. Většinou však upřednostňuje bezbarvý lak, aby zachoval autentičnost původu každé sochy.

Jakub Čavoj

S láskou a vášní pokračuje Jackob v tvorbě svých unikátních kovových soch. Každá socha je nejen technickým výtvorem, ale i hmatatelným projevem jeho duše a nadšení. Pro fanoušky umění a recyklace Jackobův svět soch z kovu zůstává jedinečným a inspirativním místem.