Zdroj: Freepik

Dřevo na topení vykouzlí hřejivé teplo ve vašem domově

Nejstarším palivem je dřevo na topení. Doprovází lidstvo od počátku civilizace a v současnosti se k němu mnoho domácností vrací. Pohled do plamenů v krbu působí uklidňujícím dojmem. V následujících řádcích se dozvíte, jak s ním správně topit.

Postarejte se o minimum vody ve dřevě

Pouze pečlivě vysušené topné dřevo odevzdá při spalování veškerou svou energii. Optimální obsah vlhkosti je do 25 %, ale čím méně, tím lépe. Pokud jste do něj investovali svou energii při zpracování nebo finance při nákupu, zaslouží si dřevo na topení také správné skladování. Ideální je před začátkem podzimu těsné vyskládání u jižní stěny domu. Důležitá je i ochrana před srážkovou či odstříkávající vodou. Druhou variantou je uskladnění v chráněném a temperovaném skladu.

Dřevo na otop – jak postupovat při topení?

Na začátku je potřeba zajištění plného přívodu vzduchu k dřevu na topení a otevření komínové klapky. To zajistí kyslík nutný ke spalování a přeměnu dřevní hmoty na horké plyny. Když je vše v pořádku, vložte do topeniště několik větších špalků oddělených mezerami, do kterých vložíte podpalovač. Nechte si mezeru na pohodlné zapálení. Nad tento základ naskládejte menší fragmenty proložené třískami z měkkého dřeva na otop. Vzniklá pyramida by měla mít největší špalky dole a směrem vzhůru by se měly kousky zmenšovat.

Dřevo na topení potřebuje jiskru

Po řádné přípravě zapalte nejbližší části podpalovače a pečlivě zavřete dvířka. Dřevo na topení se rozhoří v krátké době. Jakmile začnou špalky uhelnatět, nastává čas na přidání dalších větších a štípaných polínek. Přívod kyslíku stáhněte až v okamžiku, kdy u nových kousků začne proces hoření. Ale nepřežeňte tuto regulaci, protože při teplotě pod 220 °C už nedochází k dokonalému hoření. Jistotu vám dodá speciální teploměr pro krby.

Jaké dřevo na otop je nejoblíbenější v naší oblasti?

V České republice se těší největší oblibě tvrdé dřevo na topení. Speciálně je horkým favoritem buk, který je současně nejčastěji zastoupeným listnatým stromem v českých lesích. Vyznačuje se vysokou výhřevností a vydává rovnoměrné teplo po dlouhou dobu. Hodí se do všech druhů topenišť. Je ideální také pro uzení a pomalé grilování. Předává pouze příjemné kouřové aroma, ale díky jeho neutralitě nemění chuť pokrmu.

Potřebujete dřevo na topení?

Hledáte někoho, kdo má v popisu práce prodej dřeva na topení a zároveň pověst poctivého obchodníka? E-shop Palivovedrevo.biz nabízí perfektně vysušené topné dřevo, které je pečlivě vyskládané na paletách. Potřebujete se před nákupem poradit? Pracovníci na infolince jsou tu pro vás a vždy dobře poradí. Doprava je po celé České republice zdarma již od jedné palety.

Autorka článku: Kateřina Špunda