Jaroslav Zeman

Jaroslav Zeman Zdroj: Somfy Sp. z o.o.

V chytré domácnosti výrazně ušetříte za energie. Společnost Somfy ví, jak na to

Desítky let zkušeností a důraz na inovace stojí za úspěchem společnosti Somfy, výrobce zařízení pro chytrou domácnost. Firma s více než padesátiletou historií a původem ve Francii dnes působí po celém světě včetně střední a východní Evropy. „Výzkum a vývoj je pro nás klíčový. Neustále inovujeme naše produkty a technologie a soustředíme se i na atraktivní design,“ říká jednatel české pobočky Somfy Jaroslav Zeman.

Chytrá zařízení v domácnosti znamenají pohodlí a také úspory energií. Jaké produkty v této oblasti nabízíte?

Úsporu energií mohou celoročně přinést chytré termostaty, které umožňují dálkově zapnout vytápění, třeba už po cestě z práce. Naši zákazníci si oblíbili také chytré žaluzie a markýzy či automatické závěsy, díky kterým si můžete do domácnosti vpustit více denního světla, nebo naopak zamezit horku v letních měsících. Další úsporu přináší i chytré osvětlení. Tyto prvky lze pomocí speciálních čidel a senzorů propojit s dálkovým ovladačem TaHoma Switch. Zákazník si může nastavit různé scénáře, které se spouští například při příjezdu domů. Umí třeba na jedno kliknutí rozsvítit světlo v chodbě, roztáhnout žaluzie a spustit vytápění.

Somfy Sp. z o.o.

Za povšimnutí pak rozhodně stojí i funkce automatického zakrývání oken, která optimalizuje teplotu v domácnosti i celkovou energetickou spotřebu. Okna totiž hrají klíčovou roli, co se tepelných ztrát týče. Slunce generuje až 500 W energie na metr čtvereční okna. Přidáním automatických okenních rolet, které jsou propojené s TaHoma Switch, slunečními a teplotními čidly, lze v zimě tuto energii zdarma využít. Okenní rolety se otevírají automaticky v závislosti na počasí, aby přirozeně ohřívaly dům slunečním teplem. Večer se pak zavírají, aby udržely teplo uvnitř. U určitého typu nemovitostí tak lze ušetřit 10 až 30 % nákladů na vytápění, aniž byste na to museli myslet.

Ideální je, když jsou všechna chytrá zařízení propojená a centrálně řízená. Nabízíte zákazníkům i tuto možnost?

To je podstatou našich řešení. Vytvořili jsme vlastní inteligentní ekosystém, který umožňuje uživatelům sladit všechny prvky chytré domácnosti a ovládat je jednotkou TaHoma Switch. Pomocí této jednotky si můžete nastavit různé režimy, které spojují činnosti jednotlivých zařízení. S TaHoma Switch lze ovládat více než 200 různých zařízení a jednotka je kompatibilní s 21 renomovanými značkami, které vyrábí prvky chytré domácnosti. Chytrou domácnost můžete ovládat i pomocí hlasových příkazů nebo odkudkoliv dálkově mobilním telefonem či tabletem prostřednictvím aplikace TaHoma®.

Jak zajišťujete kompatibilitu s dalšími zařízeními jiných výrobců?

Při testování našich produktů se spojujeme i s jinými výrobci. Chceme, aby si chytrou domácnost mohli dovolit i zákazníci, kteří vlastní rozdílné produkty. Proto pečlivě vybíráme partnerství s dalšími světovými značkami. Můžeme tak zajistit komfort, který chytrá domácnost poskytuje, i pro obyvatele bytů v panelových domech. Partnerství jsme uzavřeli se značkami, jako jsou Sonos, Velux nebo Alexa, Google či Apple Home.

Somfy Sp. z o.o.

Co byste odpověděl zákazníkům, kteří se obávají, že používání chytrých technologií v domácnosti bude pro ně příliš složité?

Naše dálkové ovladače a mobilní aplikace jsou intuitivní a uživatelsky přívětivé a zákazníkům poskytujeme specializovanou podporu. Mohou se také obrátit na naši zákaznickou linku. Pro lepší pochopení funkcí našich produktů vytváříme krátká instruktážní videa, která jsou ke zhlédnutí na našem webu a na YouTube.

V neposlední řadě disponujeme také sítí odborníků Somfy, kteří uživatelům poskytují spolehlivé a komplexní poradenství. Jedná se o plně vyškolené a zkušené techniky, kteří naše produkty dobře znají. Koncoví uživatelé je najdou na našich oficiálních webových stránkách skrze vyhledávač prodejců. Odborníci Somfy jim pomohou s instalací produktů a podrobně jim vysvětlí, jak naše řešení pro inteligentní domácnost správně používat.

Propojená domácnost s chytrými technologiemi může představovat i riziko zneužití dat. Jak jsou vaše zařízení zabezpečená?

Naše servery neustále kontrolujeme, aby bylo možné detekovat všechny možné pokusy o vniknutí do systému. Veškerá komunikace mezi našimi zařízeními a uživatelskými aplikacemi je šifrována. Vzdálený přístup k zařízením je možné nastavit pouze z důvěryhodných sítí a IP adres. Zabezpečení našich produktů pravidelně konzultujeme s odborníky na kybernetickou bezpečnost a sledujeme nejnovější trendy a hrozby, abychom dokázali rychle reagovat na potenciální bezpečnostní rizika.

Proč by si zákazník, který má zájem o chytré zařízení, měl vybrat právě společnost Somfy?

Především máme v oboru motorizovaného ovládání žaluzií a rolet více než 50 let zkušeností. Do svého portfolia jsme také zapojili další prvky, jako jsou inteligentní alarmy, osvětlení, ovládání brány, markýzy a jiné. V současné době máme podáno přes 2 000 unikátních patentů. Naše pobočky jsou v 58 zemích světa, proto se zákazníci mohou spolehnout, že jim budeme nablízku, pokud budou s čímkoli potřebovat pomoci a poradit. A především je náš systém chytré domácnosti otevřený a kompatibilní s dalšími značkami, proto je dostupný komukoli, kdo si přeje mít v domácnosti více komfortu.

Jaroslav Zeman

Je jednatelem společnosti Somfy, kde má na starosti řízení korporátních strategií, naplňování obchodních cílů a hospodaření společnosti. Současně řídí střední management, který má na starosti jednotlivá oddělení. Jeho cílem je, aby společnost Somfy byla známá i široké veřejnosti, a nejen odborníkům.