Video placeholde

Obezita: Jak jsou na tom Češi?

Je obezita opravdu velkým problémem, nebo na sebe klademe velké nároky? Jaké jsou bezpečné způsoby hubnutí a na co si dát pozor? To vše a mnohem více v uslyšíte dnešním dílu podcastu O všem! s odborníkem na výživu a doplňky stravy Ing. Lukášem Vránou, školitelem výživového programu The 1:1 Diet. 

Jak si Češi vedou?

Podle statistik se s obezitou potýká okolo 28 % Čechů. Každý čtvrtý dospělý Čech má BMI vyšší než 30 a patří tak do kategorie obézních. K tomu se Česká republika dlouhodobě řadí k zemím EU s velkou mírou obezity. Jak moc jsou tyto statistiky alarmující? Ing. Lukáš Vrána k tomu říká: „Statistiky jsou alarmující docela dost, protože lidé s normální hmotností jsou v menšině. Pokud vezmeme v úvahu i kategorii nadváhy, tak lidí se standardní hmotností není mnoho.“ 

Co je příčinou takového nárůstu? Ing. Lukáš Vrána vysvětluje: „Myslím si, že je to kombinace dvou faktorů. Prvním je výživa, neboli nárůst vysoce zpracovaných potravinářských produktů. Konzumace těchto produktů jednoznačně vede k nadváze a obezitě, což je například prokázáno ve studii od Dr. Howe. A dále je to deficit pohybu. Každý z nás si může sáhnout do svědomí, zda opravdu má minimálně ty dvě až tři hodiny cíleného pohybu týdně. Tyto dva faktory nám ve výsledku dělají to hlavní, proč je nadváha a obezita tady.“ Velký problém je obezita u dětí. „U dětí bohužel vidíme nárůst, když se podíváme do minulosti, tak obezita je vyšší a vyšší a tam je potřeba začít. Nelze z toho obviňovat děti, ale je potřeba se podívat, v jakém vyrůstají prostředí. Můžeme vidět, kdo nakupuje v supermarketu, máma s obezitou nebo táta s obezitou, a dítě poté přebírá tyto návyky.“ dodává Ing. Lukáš Vrána a pokračuje: „Neuznávám body shaming, ale obezita je choroba a řešme ji jako chorobu. Stejně jako řešíme anorexii.“ 

Kdy je potřeba obezitu řešit a kdy jde spíše o vadu na kráse? Obezita je často brána spíše jako estetický problém, ale ve skutečnosti je to problém také zdravotní. „Opět máme průměry, protože nemůžeme říct, že je nějaká metabolická hodnota špatně u všech. Máme takzvanou hodnotu osobního tukového prahu, kdy můžeme vidět, že daný člověk má vyšší hodnotu viscerálního tuku, což je tuk kolem orgánů. Tělo to metabolický zvládá, ale na druhou stranu máme zhruba 10–15 % diabetiků 2. typu, kteří mají hmotnost normální, a přestože ten tukový práh je tak nízký, tak ta choroba u nich propukne. Nejde tedy říci striktní hodnotu, proto obvykle říkáme, že limitní hodnota viscerálního tuku je 100 cm2 na řezu dutinou břišní,“ říká Ing. Lukáš Vrána. Hodnota se dá standardně měřit pomocí bioimpedance, kde můžeme vidět, jak na tom jsme a zda je potřeba odborné pomoci. 

Jak zdravě hubnout a čeho se raději vyvarovat

V dnešní době je mnoho návodů a rad, jak hubnout, ale které jsou ty správné? Následováním nevhodných návodů si můžeme spíše uškodit. Ing. Lukáš Vrána k tomu říká: „Způsob hubnutí je ve výsledku jeden a to, jak dosáhnout energetické restrikce. To znamená přijímat méně, než vydáváme, poté se můžeme bavit o pravidlech, která k tomu přidáme. Když si například vezmete sacharidové vlny a spočítáte si energii, tak jste v energetické restrikci. Nízkokalorická dieta nebo nízkoenergetická dieta nebo redukční low carb – stále jste v energetické restrikci. Bavíme se spíše o poměrech mezi tuky, sacharidy a bílkovinami, kde jsou ty správné mantinely a kolik to tělo snese.“ Důležité je také neopomíjet zdravotní stav jednotlivce, nelze říci, že všechny druhy diet jsou vhodné napříč generacemi, proto je vždy dobrý nápad poradit se s odborníkem. Ten může dát doporučení přesně na míru každému zájemci. 

Hubnutí pomocí injekce

Ve společnosti se teď hodně mluví i o hubnutí pomocí injekcí, je tato forma vhodná? „Před pár měsíci jsme se bavili s garantem tohoto programu, paní doktorkou Hálovou. Jedná se o lék, a proto je vždy dobré se pobavit s lékaři. Jsou to dvě léčivé látky, tyto látky mají jednoznačně vliv na metabolismus sacharidů. Tyto látky byly primárně vyvinuty pro účely řešení cukrovky druhého typu a v obezitologii se používají jako blokátor hladu, což je v pořádku.“ Ing. Lukáš Vrána pokračuje: „Problémem je to, že tyto léky neřeší tu dlouhodobost. Člověk sice hubne, ale absolutně se nenaučí tomu, jak si tu hmotnost udržet, a může tak dojít k masivnímu jojo efektu. Dalším věcí, která je vidět, že často jsou tyto léky kombinované s dietními opatřeními. A to je problém, protože může dojít k malnutrici, a dokonce jsou případy i metabolických rozvratů.“ Je velké množství způsobů, jak zdravě hubnout, a zaručeně není na škodu se poradit s odborníkem, který vás může vést k úspěšnému cíli.