Dům Ronalda McDonalda v Praze v areálu nemocnice v Motole

Dům Ronalda McDonalda v Praze v areálu nemocnice v Motole Zdroj: Jiří Šolc

Dům Ronalda McDonalda v Praze v areálu nemocnice v Motole
Dům Ronalda McDonalda v Praze v areálu nemocnice v Motole
Dům Ronalda McDonalda v Praze v areálu nemocnice v Motole
Dům Ronalda McDonalda v Praze v areálu nemocnice v Motole
Dům Ronalda McDonalda v Praze v areálu nemocnice v Motole
8
Fotogalerie

Rodiče mohou být nemocným dětem blíž. Dům Ronalda McDonalda stojí v Praze rok, ubytovat může až 21 rodin

Až sedm z deseti rodin dlouhodobě hospitalizovaných dětí řeší komplikace s ubytováním či dopravou. I proto vznikl v pražské Fakultní nemocnici v Motole první český Dům Ronalda McDonalda. Jeho poslání? Dát rodinám malých pacientů možnost být si během náročného životního období nablízku.

Všechno to začalo před téměř 50 lety ve Filadelfii. Tehdy dostala doktorka Audrey Evans příležitost vybudovat pediatrické onkologické centrum v tamní dětské nemocnici. V té době nebylo podobných zařízení mnoho, jakmile tedy bylo to v největším městě Pensylvánie hotové, začaly se do něj sjíždět i rodiny z jiných států. 

Doktorka Audrey Evans, v tu dobu již uznávaná onkoložka, proto začala v blízkosti nemocnice hledat dům, kde by se mohly přijíždějící rodiny ubytovat. Chtěla, aby rodiče byli svým nemocným dětem nablízku. „Na začátku jsme se hlavně snažili přijít na to, jak dětem s rakovinou udělat život trochu snesitelnější,“ vzpomínala ještě nedávno Audrey Evans.

S tím jí možná překvapivě pomohl tamní fotbalový klub Eagles. Dcera jednoho z předních hráčů, Freda Hilla, měla leukémii, tým se proto rozhodl podpořit děti s rakovinou a uspořádat pro ně sbírku. Podařilo se jim vybrat 100 tisíc dolarů. Když si Audrey Evans šek přebírala, neodpustila si poznámku, že by potřebovala další desetitisíce dolarů na stavbu domu poblíž dětské nemocnice.

Zde přichází na scénu společnost McDonald's. Její regionální vedení tehdy souhlasilo, že daruje část tržby z prodeje svých mléčných koktejlů Shamrock Shake, které řetězec rychlého občerstvení promoval právě skrze hráče amerického fotbalu, výměnou za to, když dům ponese jméno jeho maskota, klauna Ronalda. V říjnu 1974 byl díky tomu otevřen první Dům Ronalda McDonalda“, připomíná Audrey Evans, lékařka, která zemřela minulý rok v úctyhodných 97 letech.

Projekt, jehož hlavním cílem bylo (a stále je) poskytnout zázemí a podporu rodičům léčených dětí přímo v areálu nemocnice, odstartoval. Následovala výstavba dalších domů v USA, později i v zahraničí. Dnes je podobných zařízení po celém světě téměř 400, na konci listopadu minulého roku přibyl na mapě také první český Dům Ronalda McDonalda v areálu Fakultní nemocnice Motol v Praze. Vybudoval jej ve spolupráci s nemocnicí stejnojmenný nadační fond, který jej také celý financoval.

Jiné město, stejný cíl

Proč byla vybrána pro stavbu prvního českého Domu Ronalda McDonalda právě pražská nemocnici v Motole? Jde o nejrozsáhlejší zařízení pro péči o dětské pacienty u nás, s největším onkologickým a hematologickým centrem a dalšími specializovanými klinikami. Nově otevřený Dům Ronalda McDonalda spolupracuje nejvíce právě s klinikou dětské hematologie a onkologie, ale také s chirurgickou a neurologickou klinikou nebo dětským kardiocentrem.

„Naším posláním je vytvořit místo, kde se rodiny, jejichž svět se obrátil vzhůru nohama, budou cítit co možná nejlépe, ideálně jako u sebe doma. Nespornou výhodou je to, že takový domov rodiny najdou v blízkosti nemocnice a nemusí tak během léčby svých dětí denně dojíždět,“ říká Ivana Švingrová Pešatová, výkonná ředitelka nadačního fondu Dům Ronalda McDonalda.

Připomíná, že v domě se může ubytovat až 21 rodin v soukromých pokojích, jejichž kapacita je až čtyři dospělé osoby. V domě jsou i společenské místnosti, jako herna nebo kuchyně. Tam se mohou všichni obyvatelé potkávat a sdílet své zkušenosti. Nechybí ani pracovna, prádelna a dostatečně velké úložné prostory, bez nichž se žádná domácnost neobjede. O chod celého Domu se 24/7 starají zaměstnanci nadačního fondu a také dobrovolníci.

Ubytování a klidné zázemí si v domě mohou užívat jak rodiče, tak i nemocné děti, pokud jim to jejich zdravotní stav umožňuje. Na léčebné procesy, jako je třeba ozařování nebo chemoterapie, totiž mohou do nemocnice jen docházet.

Vedení nadačního fondu a Domu Ronalda McDonalda věří, že díky aktivnímu zapojení blízké rodiny při poskytování léčby malému pacientovi může být obtížná životní situace pro všechny strany – rodiče, děti a zdravotnické a lékařské pracovníky – méně zátěžová či stresující.

„Věříme, že blízkost rodičů pomáhá dětem celý léčebný proces lépe zvládnout. Hospitalizace je pak méně psychicky náročná, což dětským pacientům může při jejich cestě za uzdravením výrazně pomoci,“ dodává Ivana Švingrová Pešatová. Tomu, aby rodiny vážně nemocných dětí zůstaly spolu, může přispět i široká veřejnost. Jak? V restauracích McDonald‘s prostřednictvím červených kasiček na hotovost nebo přes dotykový objednávací kiosek.

Činnost nadačního fondu je dlouhodobá

Nadační fond Dům Ronalda McDonalda je součástí mezinárodní organizace Ronald McDonald House Charities a v České republice byl založen v roce 2002. Za dobu své existence se soustředil na realizaci několika projektů pro rodiny vážně nemocných dětí. Byly mezi nimi například rekonstrukce stávající ubytovny ve Fakultní nemocnici v Motole, přestavění pokoje na dětském oddělení v Nemocnici ve Frýdku – Místku, úprava pokoje novorozeneckého oddělení v Krajské nemocnici Tomáši Bati ve Zlíně a rekonstrukce dvou pokojů na novorozeneckém oddělení Nemocnice s poliklinikou v České Lípě. Největším projektem nadačního fondu je ale bezpochyby Dům Ronalda McDonalda. Celkové náklady na jeho stavbu a vybavení přesáhly částku 100 milionů korun. Stavbu, vybavení a následný provoz Domu kompletně financuje nadační fond z příspěvků veřejné sbírky. Ta je různými způsoby dlouhodobě realizována především v restauracích generálního partnera - společnosti McDonaldʼs a jejích provozovatelů, stejně jako z jeho přímých finančních darů i podpory dalších firemních a individuálních dárců.