Zdroj: Pexels

Antalya – Mekka vodních radovánek. Které pláže jsou nejlepší a kam zajít na drink?

Stále více Čechů volí pro svou letní dovolenou Turecko. Zajímá vás proč? Nabízí hotely na úrovni, chutnou gastronomii i přírodní krásy, za kterými stojí za to vycestovat. Mezi letovisky to nejčastěji vyhrává Antalya s nádherným pobřežím a nespočtem možností, co podniknout.

Kam na pláž?

Je to jednoduché Turecká riviéra se může pochlubit krásným středomořským pobřežím s čistým mořem a písečnými plážemi. Jedny z těch nejhezčích má region Antalya. Odpočinout si na zdejší zlatavý písek ročně letí plno turistů z celého světa. Dokonce se uvádí, že Antalya je třetím nejnavštěvovanějším městem na světě. Nemějte však obavy – i když je o letovisko velký zájem, pláže jsou tak dlouhé a široké, že je nejde nikdy zcela zaplnit. Nouzi o místo tedy mít nebudete.

Nejvýznamnějšími plážemi v Antalyi jsou Lara a Konyaalti. Druhá zmiňovaná se line od centra města až k úpatí pohoří Západní Taurus. Celkově má asi 8 km. Protože ji od zastavěné části dělí promenáda a pás vzrostlých stromů, nepoznáte, že se nacházíte u velkoměsta. Navíc čím dál půjdete na západ, tím méně rušněji na pláži bude. Písek je tu hrubší a místy najdete i oblázky. Za jemnějším pískem si zajděte na pláž Lara, která je od centra Antalye vzdálená asi 15 km, a je ještě delší než její sestra Konyaalti. V obou případech je čistota moře na jedničku.

Ležet celý den na lehátku? Nemusíte

I když můžete. Ne každý to však vydrží, proto je na plážích plno alternativ, jak odpočívat aktivně. V těsné blízkosti moře najdete tenisové kurty, basketbalová a volejbalová hřiště i možnost bungee jumpingu z věže. Antalyi si můžete prohlédnout z ptačí perspektivy při paraglidingu. Nebo využijte plážovou promenádu k rannímu běhu a strečink si dejte v parku, který ji lemuje. Chcete být raději v kontaktu s vodou? Vodních sportů je tu široká škála, nechybí ani windsurfing nebo čím dál oblíbenější parasailing. Klidně si ale jen půjčte šlapadlo či paddleboard a užívejte si houpání na vlnách.

Večerní pohoda s výhledem na moře

Až se bude schylovat k soumraku, zaujměte místo v jednom z podniků lemujících pobřeží. Nejlépe v takovém, ze kterého je výhled na moře a budete moci sledovat plejádu barev na obloze při zapadajícím slunci. Příjemně vám bude třeba v Riviera Bistro na pláži Konyaalti, kde vás kromě výhledu čeká i parádní gastro zážitek a příjemné moderní prostředí.