Zdroj: Samsung Electronics Czech and Slovak, s.r.o.

Umělá inteligence přichází do domácností. Ušetří vám čas i peníze

Umělá inteligence. Téma, které se poslední dobou skloňuje téměř všude, a to především v souvislosti s budoucností různých profesí. Tato technologie však zásadně mění i jiný typ práce – práce domácí. Spotřebiče jsou díky ní nejen pohodlnější na ovládání, ale také úspornější a udržitelnější.

Na to, že jsou moderní spotřebiče dnes standardně vybavené konektivitou, která umožňuje jejich propojení s ostatními prvky domácnosti a ovládání mobilem, jsme si už zvykli. Skvělým příkladem je aplikace SmartThings od Samsungu, v níž máte svoji domácnost doslova pod palcem, aniž byste vstali z gauče – nebo dokonce byli fyzicky doma. Ovšem pozor, díky umělé inteligenci (AI) se chytrá domácnost dostává na zcela novou úroveň.

Až o 70 % nižší spotřeba energie

Zmíněná aplikace SmartThings například nabízí speciální AI modul k úsporám energie. Ten umělou inteligenci využívá k maximálnímu snížení provozních nákladů spotřebičů Samsung. Můžete si dokonce vybrat, jestli chcete energii spořit kontinuálně, nebo začít s úsporami až ve chvíli, kdy očekávaný účet za energie překročí vámi daný limit. Ať tak či tak, jakmile se rozhodnete spořit, AI povolá do vašich služeb speciální algoritmy a analýzu velkých dat.

V praxi to znamená, že vaše chladnička Samsung rozpozná otevření dveří a optimalizuje spuštění chlazení, aby nespolklo příliš energie. Stejně tak odmrazování výparníku začne až ve chvíli, kdy je opravdu potřeba. Výsledek? Úspora 15 % spotřeby energie. Ještě vyšší úspory lze dosáhnout u praček. V režimu AI Energy Mode dokážou díky nižším teplotám a technologiím, které zachovávají účinnost praní, snížit spotřebu dokonce o 70 %, sušičky pak o 20 %.

Samsung Electronics Czech and Slovak, s.r.o.

Chytré vysavače a trouby, které nic nepřipálí

Umělá inteligence se však objevuje i ve spotřebičích, kde byste ji možná nečekali, jako jsou vysavače nebo parní trouby. Například vysavač Samsung Jet Bot AI+ je vybavený AI, která mu slouží k rozpoznání objektů na zemi, včetně těch velmi křehkých, a předchází tak nehodám při vysávání. Letošní novinkou je tyčový vysavač Bespoke Jet AI, světově první akumulátorový tyčový vysavač s umělou inteligencí certifikovanou UL.  V případě parní trouby AI dokáže rozpoznat ingredience, navrhnout optimální režim pečení a včas ohlásit možné připálení.