Z výšky 1946 m n. m. se vám tu naskytnou fenomenální výhledy na Vysoké Tatry.

Z výšky 1946 m n. m. se vám tu naskytnou fenomenální výhledy na Vysoké Tatry. Zdroj: © SLOVAKIA TRAVEL, Martin Šopinec

Blízké Jánošíkovy díry v zimě lákají zasněženými soutěskami i ledopády.
Oravskou Kubínskou hoľu proslavili bílé sochy i nejdelší a nejmodernější zipline ve střední a východní Evropě.
Od majestátních výhledů v Malé Fatře vás dělí necelá hodina autem z česko-slovenských hranic.
Z Telgártu vás bílá stopa přivede k Chmarošskému viaduktu jako vystřiženému z knihy o Harrym Potterovi.
Ze Šumiace na Horehroní vás horský fat e-bike vyveze až na vrchol Kráľovy hole.
8
Fotogalerie

Sněhový adrenalin kousek za slovenskými hranicemi

Chcete si tuto zimu vyzkoušet něco úplně nového? Ukážeme vám, kam na Slovensku jezdí praví adrenalinoví nadšenci. Vyzkoušíte si tu osvobozující snowkiting nebo paragliding, na bruslích zdoláte dlouhatánský kaňon zamrzlé řeky a pod dohledem horského vůdce pokoříte ledopád.

Vyhlášený freeride i snowkiting uprostřed malofatranské divočiny

Pro vysokou nadmořskou výšku upravovaných sjezdovek (1520 m n. m.) a vyhlášené freeridové zóny sem jezdí adrenalinoví nadšenci z celé Evropy. V rámci 13kilometrové nabídky svahů všech obtížností tu můžete otestovat i nejdelší černou sjezdovku na Slovensku s průměrným sklonem až 38 %. Dokonce se tu nachází jedna z nejznámějších snowkitingových lokalit v Evropě. Řeč je o lyžařském resortu Vrátna Malá Fatra, ke kterému vám cesta od česko-slovenských hranic zabere jen hodinu. Leží u Terchové, která nabízí ubytování v luxusních hotelech s bazény a saunou, ale i v tradičních dřevěných roubenkách na samotě u lesa pod asi nejfotogeničtějším slovenským vrcholem: Veľkým Rozsutcem (1610 m n. m.). Výstup na něj můžete i v zimě spojit s dobrodružným trailem přes Jánošíkovy díry, soustavu divokých soutěsek a úzkých kaňonů se spoustou vodopádů.

Oravskou Kubínskou hoľu proslavili bílé sochy i nejdelší a nejmodernější zipline ve střední a východní Evropě.Oravskou Kubínskou hoľu proslavili bílé sochy i nejdelší a nejmodernější zipline ve střední a východní Evropě. | © SLOVAKIA TRAVEL, Martin Šopinec

Do skialpinistického ráje v Západních Tatrách si nezapomeňte přibalit plavky

Sousední hornatá Orava v zimě zaujme chalupami, kterým ze sněhu často trčí jenom střechy. Za luxusním freeridem mezi bílými sochami, ve které se po vydatném sněžení promění smrky v nejvyšších polohách, a 14 kilometry tratí v té nejlepší kondici se vydejte do SKI PARK Kubínska hoľa. Nebo byste se chtěli z lyžařské kombinézy rovnou převléknout do plavek? V Meander Thermal & Ski Resort v Oravicích si můžete v rámci jednoho areálu ráno zalyžovat a po obědě relaxovat v bazénech s geotermální vodou. Oravský sněhový boom si užijete také mezi dvoutisícovými vrcholky Roháčů. Z blízkého Zuberce, kde vám skanzen ukáže starý oravský venkov, je skvělý přístup přes Roháčskou dolinu do Spálené doliny, která láká na oblíbené turistické a skialpové trasy pod nejvyšším štítem této části Západních Tatier s názvem Baníkov (2178 m n. m.).

Ve Slovenském ráji provětráte cepín, horolezecké mačky i brusle

Originálními sněhovými zážitky nešetří ani Slovenský ráj, jehož divoké rokle a soutěsky s vodopády se v zimě promění v ledové království. Jestli si tykáte s cepíny a horolezeckými mačkami, v Sokolí dolině můžete pokořit 70metrový Závojový vodopád. Začínajícím ledolezcům pomůže s výstupem horský vůdce. Nezapomenutelným dobrodružstvím je také jízda na bruslích po zamrzlém průlomu Hornádu, který se během dlouhotrvajících zim mění ve 12 kilometrů dlouhé kluziště. Na klouzání v běžkařské stopě jsou jako stvořené lokality Granár, Mlynky – Biele Vody nebo Dobšinská Ľadová Jaskyňa. Zasněženou krajinu si tu ale užijete i z koňského sedla. Stačí navštívit blízký Ranč pod Ostrou skálou s atmosférou divokého západu. Jeho součástí je i roubená restaurace, která láká návštěvníky na brynzové halušky nebo šťavnatý steak. Za výlet stojí i lesní sauna u obce Iliašovce nebo blízký Spišský hrad, Spišská Kapitula (alias slovenský Vatikán) a královské město Levoča ze seznamu světového dědictví UNESCO.

Ze Šumiace na Horehroní vás horský fat e-bike vyveze až na vrchol Kráľovy hole.Ze Šumiace na Horehroní vás horský fat e-bike vyveze až na vrchol Kráľovy hole. | © OOCR Region Horehroní

Akční Horehroní láká na paragliding i nejvyšší cyklobod v Evropě

Pokud se jízdy na kole nedokážete vzdát ani v zimě, ve vesničce Šumiac na sousedním Horehroní vám půjčí horský fat e-bike s hroty, na kterém po sněhové pokrývce bezpečně vyjedete až na vrchol majestátní Kráľovy hole (1946 m n. m.). Lyžařské středisko SKI Telgárt pod úpatím hory nabízí lyžování „po černé“ i adrenalinový freeride lesem. Příznivci biatlonu jsou vítáni v Osrblí, které každoročně pořádá závody na evropské i světové úrovni. Jestli si chcete vyzkoušet snowtubing nebo večerní běžkování po golfovém hřišti, vydejte se do Ski, Golf & Hotel Resort Tále. Rezort v Čierném Balogu zase překvapí kopcem jako stvořeným na paragliding. Turisty zase určitě okouzlí nízkotatranská hřebenovka, kterou doporučujeme spojit s noclehem v Útulně Andrejcová, kde budete mít panorama Tater jako na dlani.

Zimní dovolenou plnou sněhových zážitků máte jen kousek. Více inspirací najdete na: www.slovakia.travel.