Ledopád Sopeľ ve Vysokých Tatrách na svých 90 metrech otestuje, jak si rozumíte s cepíny.

Ledopád Sopeľ ve Vysokých Tatrách na svých 90 metrech otestuje, jak si rozumíte s cepíny. Zdroj: © Ivan Šulek, @ivosulek

Lomnický štít vás dostane majestátními výhledy, stylovou kavárnou i nejvýše položeným apartmánem ve střední Evropě.
Tatranský ledový dóm na Hrebienku láká na procházku mezi 11metrové zdi mrazivé krásy.
V nízkotatranské Jasné, kde trénuje i olympijská vítězka Petra Vlhová, se lyžuje na obou stranách Chopku. Podaří se vám zdolat všech 35 sjezdovek o délce 50 km?
Donovaly proslavila profi překážková trať i luxusní freeride mezi stromy.
Křupání sněhu pod skluznicemi si v Donovalech vychutnáte i ze saní s trénovaným psím spřežením.
7
Fotogalerie

Slovenské Tatry, jak je neznáte

Kilometry špičkových sjezdovek a turistických tras s kouzelnými výhledy repertoár zimních zážitků teprve začíná. Uprostřed tatranských dvoutisícovek našich sousedů můžete zdolat zamrzlý ledopád, projít se mezi zdmi ledové baziliky nebo zapřáhnout do saní severskou smečku. Ukážeme vám, proč jsou Vysoké i Nízké Tatry ideální volbou pro vaši další rodinnou dovolenou.

Extrémní jízda v hlubokém kotli i kilometry elegantní bílé stopy

Trojice vysokotatranských středisek s garancí sněhu až do pozdního jara nabízí 24 kilometrů udržovaných svahů, které sednou lyžařům všech preferencí. Pokud patříte k fanouškům střemhlavé jízdy po černé, zamiřte do Tatranské Lomnice. V jejím Lomnickém sedle (2 190 m n. m.) prověří vaše schopnosti prvotřídní carvingová trať v hlubokém kotli o šířce až 60 metrů. Jde o nejstrmější slovenskou sjezdovku: prvních 500 metrů má až 40% sklon. Na své si tu přijdou také příznivci freeridu, ski-touringu či skialpu. Nevynechte ani jízdu visutou lanovkou až na vrchol Lomnického štítu. Ve výšce 2 634 m n. m. si vychutnáte majestátní výhledy, voňavou kávu v kavárně Dedo, ale i magickou noc v dřevěném apartmánu. Fanoušky ladného klouzání na běžkách potěší středisko Štrbské Pleso. Dvacet kilometrů bílé stopy vás dovede k zamrzlému horskému plesu i k dechberoucím scenériím Furkotské doliny.

V Tatranské Lomnici na vás čeká nejstrmější sjezdovka na Slovensku. Troufnete si na její 40% sklon?V Tatranské Lomnici na vás čeká nejstrmější sjezdovka na Slovensku. Troufnete si na její 40% sklon? | © TMR, a. s. ǀ Marek Hajkovský QEP

Když ledové zážitky střídá relax v hřejivém termálu

Ze Starého Smokovce se nechte vyvézt lanovkou na Hrebienok. Najdete tu interaktivní galérii světla Kvantárium i zmenšeninu Baziliky Božího hrobu v Jeruzalémě z 1880 bloků precizně opracovaného ledu. Její 11 metrové zdi rozezvučí během koncertů světové hity i nesmrtelná klasika. Energií léčivého ticha, přerušovaného pouhým křupáním sněhu pod vašima nohama, vás dobije nenáročná túra ke kaskádovitým Vodopádům Studeného potoka. Odtud to máte kousek k Rainerce, jedné z 12 celoročně přístupných vysokotatranských chat. Zahřejete se tu bylinkovým čajem pana provozního a uvidíte čtyřmetrový betlém ze sněhu. Jestli vás láká ledolezectví, vydejte se s cepíny na blízké ledopády Záhradky či Slnečná zákruta. Sněhové zážitky dokonale vykompenzujete relaxem ve wellness hotelu v Podbanském s výhledem na Kriváň. Hřejivá vodní exotika plná atrakcí pro děti si vás najde v AquaCity Poprad.

Zimní ráj freeriderských fajnšmekrů i aspirujících musherů

Nezapomenutelnou dovolenou na sněhu zažijete také v Nízkých Tatrách. V Jasné, největším lyžařském středisku na Slovensku, se lyžuje na obou stranách Chopku (2 024 m n. m.). Připravte se na 35 sjezdovek různých obtížností o délce 50 km. Zatímco zkušení freerideři dají přednost prudkým žlabům na severu, začátečníci a fajnšmekři ocení prašanové pláně na jihu. Romantici si zase určitě vychutnají večeři při západu slunce v panoramatické restauraci Rotunda přímo pod Chopkem. Prázdninový horský ráj s výbornými podmínkami najdete i v blízkých Donovalech. Nabídka resortu okouzlí celou rodinu. K 11 kilometrům udržovaných svahů totiž neodmyslitelně patří dětská zóna (jedna z největších v Evropě) se spoustou atrakcí a stejně tak i profesionálně vystavěná a udržovaná překážková dráha. Donovalskou zimu si ale také užijete na běžkách nebo z pohodlí psího i koňského spřežení. Dokonalým adrenalinovým zážitkem bude tandemový snowparagliding.

Volný pád ve větrném tunelu a podzemní trek s čelovkou

Za tropickou atmosférou během tuhé zimy zamiřte do Tatralandie v Liptovském Mikuláši. V bazénech s přírodní termální vodou s léčivými účinky naberete síly i zregenerujete tělo, v saunovém světě rozproudíte krevní oběh a v zatáčkách kluzkých tobogánů se budou zaručeně bavit malí i velcí. V nedaleké ZOO Kontakt potom s ratolestmi můžete nakrmit a pohladit lamy nebo nosála. Akčnější typy si užijí indoorový skydiving v Hurricane Factory. Za rychlosti větru 270 km/h se budete cítit jako při seskoku z letadla. Za blízkou obcí Liptovský Ján si zase v doprovodu zkušených speleoalpinistů čelovkou posvítíte na podzemní krásy celoročně přístupné Stanišovské jeskyně. A nenáročná turistika na Poludnici (1 548 m n. m.) vás odmění panoramatickým výhledem na celý Liptov.

V Tatralandii si naplno užijete léto i v zimních měsících.V Tatralandii si naplno užijete léto i v zimních měsících. | © Tatralandia

Zimní dovolenou plnou sněhových zážitků máte jen kousek. Více inspirací najdete na: www.slovakia.travel.