Zdroj: pixabay.com

Úrokové sazby hypoték jsou na maximu

Uvažujete o uzavření hypotéky? Takové rozhodnutí byste měli velmi pečlivě zvážit. Unáhlené akce zde nemají místo. Velmi důležité je, dělat všechno promyšleně, spočítat si výše splátek a počítat do budoucna s tím, že se vaše finanční situace může zhoršit.

Investujete do vlastního

Vzít si úvěr na bydlení má smysl, protože budete ve vlastním bytě či domě. Když si spočítáte, kolik peněz za dlouhé roky zaplatíte na nájmech, pokud si vyberete k pronájmu byt či dům, možná zjistíte, že byste za stejnou dobu stihli splatit tutéž nebo jenom o něco málo vyšší částku a investovali byste do vlastního bydlení, navíc s jistotou, že vás nevyštvou nepříjemné podmínky majitele nebo skokové zvýšení nájmu. Přesto, pokud hodláte vložit peníze do hypotéky, určitě je třeba všechno pečlivě zvážit. Musíte splnit kritéria České národní banky, mít alespoň 10 % z hodnoty nemovitosti a také počítat se situací, že například zažijete výpadek příjmů a pro takovou chvíli musíte mít v záloze finanční rezervu.

Vývoj bude stagnovat

Jestliže jste přesvědčeni, že hypotéka je pro vás pro budoucnost nejlepší volbou, měli byste vědět, že se v současnosti se úrokové sazby u hypoték ocitly na vrcholu. V prosinci 2022 se průměrně pohybují na hodnotě 6,34 %. Výše měsíčních splátek hypoték rovněž stagnuje. Otálíte a čekáte na výhodnější podmínky? Zlevnění se ale nejspíše zatím nedočkáte. Analytici rovněž odhadují, že během příštího roku by úroky hypoték měly spíše stagnovat. Pokud se rozhodujete a máte už vybranou nemovitost a uzavřenou rezervační smlouvu, hypoteční kalkulačka vám pomůže najít nejvýhodnější nabídku.  

pixabay.com

Bez běžného účtu to nejde

Když hledáte vhodnou hypotéku, potřebujete mít účet v bance, protože to je jeden ze základních nástrojů v oblasti administrativy, která s úvěrem poskytnutým na bydlení souvisí. Banka, poskytující hypotéku, bude ověřovat vaši bonitu, tedy schopnost splácet, což znamená třeba i to, že bude žádat výpis z bankovního účtu, který bude jasně hovořit o vašich příjmech. Zároveň z tohoto účtu budete i posílat pravidelné měsíční splátky až dojde ke schválení úvěru. Možná se rozhodnete přejít od své stávající banky k té, od níž budete hypoteční úvěr čerpat, protože vám nabídne výhodnější podmínky. Pokud o tom uvažujete, všechno si dobře rozmyslete.

Porovnejte si různé nabídky

Někteří lidé jsou konzervativní a mají celý život účet u jedné banky. Neradi něco mění a zůstávají věrní jednomu finančnímu ústavu. Jiní naopak sledují aktuální podmínky na trhu, a pokud mají pocit, že někdo z konkurence je má lepší, než jsou u stávajícího poskytovatele, neváhají a přejdou k němu. Máte také pochybnosti, jestli je stávající účet u vaší banky pro vás tím pravým? Pokud ano, není nic jednoduššího, než si provést srovnání účtů. Berte přitom v úvahu celou řadu parametrů, například poplatky za vedení účtu a co je v nich zahrnuto, platby za výběry z bankomatů, uživatelské prostředí internetového bankovnictví, možnost využít kontokorent nebo okamžitou platbu. Neřiďte se přitom radami známých a přátel, ale především svými osobními potřebami. Bankovní účet je individuální záležitostí a jedině vy sami víte, co je pro vás nejvýhodnější.