Zdroj: Shutterstock

Nejlepším antivirem jste vy sami, říká Karol Suchánek

Nakupování on-line je pohodlnější a šetří čas, proto se nelze divit, že je v dnešní době zcela běžné a stává se stále oblíbenějším. Jak to ale bývá, každá mince má dvě strany. Pokud nebudeme na internetu dostatečně obezřetní, můžeme se stát obětí podvodníků, kteří na naši chybu čekají. Na co si tedy dát pozor při nakupování v e-shopech?

Teď před Vánoci lidé nakupují on-line častěji než jindy. Vyřešit vánoční nákupy z pohodlí domova totiž znamená vyhnout se pobíhaní z jednoho obchodu do druhého, a hlavně nekonečným frontám v nákupních centrech. Místo toho si člověk může doma zapálit svíčky, pustit koledy, a ještě u toho stihnout nějaký ten plech cukroví. Ušetřený čas navíc může strávit například s rodinou na procházce městem, kde nasaje předvánoční atmosféru.

Při nakupování on-line je však potřeba dodržovat několik důležitých zásad. Finančně motivované útoky na internetu totiž sílí a rozhodně byste je neměli podceňovat. I když se banky o bezpečnost financí a dat klientů starají, co jim síly stačí, jsou věci, které si musí ohlídat každý sám. Moderní digitální banka mBank nabízí na svém webu účinné rady. V hlavním menu najdete záložku Bezpečnost, která přehledně shrnuje, co může člověk udělat pro zvýšení ochrany svých dat a financí a jaké možnosti nastavení a funkce mu nabízí banka. Spolu s Karolem Suchánkem, odborníkem na kyberbezpečnost, který se stal v této oblasti jejím ambasadorem, mBank navíc točí videa na sociální sítě, která zábavnou formou upozorňují na různé nástrahy.

Karol SuchánekKarol Suchánek | mBank S.A., organizační složka

A právě Karolu Suchánkovi jsme položili několik otázek týkajících se nakupování v e-shopech:

Jakými pravidly bychom se měli při nakupování v e-shopech řídit? Může se totiž stát, že budeme potřebovat nakoupit i v obchodě, který není tak známý.

Doporučuji sledovat recenze na různých portálech či fórech, dobrým ukazatelem jsou i srovnávače cen, kde najdete hodnocení e-shopů formou hvězdiček. Na první pohled nás může varovat také extrémně nízká cena zboží nebo vysoká četnost jazykových překlepů, avšak překlady jsou čím dál lepší, stejně jako se zlepšuje Google Translator (smích). Podívejte se i do databáze rizikových e-shopů České obchodní inspekce (ČOI). A má osobní rada zní, kontrolujte kontaktní údaje – adresu a telefonní číslo. Pokud e-shop tyto údaje neuvádí a místo něj je dostupný jen kontaktní formulář, nemusí jít hned o podvodný obchod, ale já osobně bych se nákupu v něm vyhnul, obzvlášť pokud by těch varovných signálů bylo více. Když kupuji zboží, chci vědět, kam ho v případě potřeby budu moci vrátit. Vždy je zkrátka na místě používat selský rozum.

Máte nějakou osvědčenou fintu, jak vyzrát na možná rizika, která na internetu hrozí?

Pro nákupy on-line bych doporučil používat speciální virtuální kartu. mBank má v nabídce eKartu, která není napojená na váš běžný účet. Pokud s ní chcete platit, je potřeba si na ni nejprve peníze převést. Pokud by tuto kartu někdo zneužil, dostane se tak pouze k určité částce a zbytek financí není v ohrožení. Její založení i zrušení je zdarma, takže pokud by se vám zdálo, že s vaší kartou není něco v pořádku, pár kliky ji můžete zrušit a okamžitě si vytvořit novou. Současně dokonce můžete mít až 10 eKaret. A hlavně pamatujte, že eKartu používáte jenom na placení. Pokud má někdo platit vám a chce po vás číslo karty, aby vám tam peníze poslal, je to téměř s jistotou podvod. Od věci také není zvážit pojištění karty proti zneužití.

Jaké jsou vlastně nejčastější scamy při on-line nákupech?

Nazval bych to jednoduše manipulací. Podvodníci se vás snaží nalákat, abyste někam zadali údaje své karty nebo přihlašovací údaje. Pokud tak učiníte, „hacknete“ se vlastně sami. Zde je potřeba mít vycvičenou mysl a rychle prohlédnout, že neodolatelná nabídka je podezřelá. Rád říkám, že nejlepší antivirus jste vy sami.

Jakou máte radu na závěr?

Jestli bych na závěr mohl dát jednu jedinou radu, je to rozhodně začít používat aplikaci password manager, tedy správce hesel. Do této aplikace si uložíte všechna svoje hesla a ona vám je zkontroluje, případně vygeneruje nová. Zkontroluje také, na jaké stránky hesla zadáváte, a hlavně vám je hlídá. Takže ano, rozhodně do svého života pozvěte správce hesel. (smích)