Zdroj: CENTROPOL ENERGY, a.s.

Distribuční sazba a jistič: Máte doma ty správné?

Ceny elektřiny už nějaký čas atakují rekordní hodnoty. Aktuálně se elektřina na burze kupuje za cenu zhruba pětkrát vyšší než vloni touto dobou. Mnoho domácností proto začíná přemýšlet, jak si poradit s vysokým vyúčtováním za energie. Pomoci s tím může například správné nastavení distribuční sazby a volba vhodného jističe.

Kdo a podle čeho distribuční sazbu přiděluje? Činí tak zpravidla distributor elektřiny zjednodušeně řečeno podle toho, jaké spotřebiče daná domácnost využívá. Domácnost se standardním vybavením obvykle dostává jednotarifovou distribuční sazbu D01d nebo D02d. To znamená, že za distribuci elektřiny je po celý den účtována stejná cena elektřiny v takzvaném vysokém tarifu.

Pokud však domácnost používá nějaký energeticky náročný spotřebič, třeba elektrický kotel, ohřívač vody či nabíječku elektromobilu, přidělí distributor distribuční sazbu s nízkým a vysokým tarifem. Ty mají označení například D25d, D26d, D27d či D57d. Určitou část dne je pak domácnosti účtována nižší cena elektřiny v nízkém tarifu, po zbytek dne odebírá domácnost elektřinu za standardní cenu ve vysokém tarifu.

Přepínání mezi oběma tarify řídí distributor podle aktuální situace v síti. Na různých územích republiky mohou být časy spouštění nízkého tarifu různé. Jakmile během dne začne doba nízkého tarifu, automaticky sepnou spotřebiče, na něž je dvoutarifová distribuční sazba přidělena, tedy kupříkladu bojler, kotel nebo tepelné čerpadlo.

Úspora až dva tisíce korun

Nastavení správné distribuční sazby se podepíše na tom, kolik na faktuře za elektřinu domácnost zaplatí. Jako příklad můžeme uvést nemovitost, kterou vlastník tolik nevyužívá, takže spotřebuje i malé množství elektřiny, zhruba do 1 MWh ročně. Tehdy se mu nevyplatí mít sazbu D02d a měl by zvážit změnu na sazbu D01d, která má sice dražší cenu na silovou elektřinu, zato levnější poplatky za distribuci.

Ještě větší úsporu může správná distribuční sazba zajistit víkendovým chatařům a chalupářům, kteří ve svém rekreačním objektu ohřívají vodu bojlerem. Ačkoliv se sazba D25d hodí pro domácnosti s bojlerem, přesto na ní rekreanti s touto sazbou tratí. Daleko výhodnější pro ně je sazba D61d s nízkým tarifem od pátečního poledne do nedělních 22 hodin. Při roční spotřebě 2 MWh ročně uspoří až 2 650 Kč.

Odborníci na energetiku proto doporučují, aby se spotřebitelé poradili s dodavatelem a ověřili si, že jejich distribuční sazba je pro ně nejvhodnější. Pokud je přidělená sazba v pořádku, radí maximum spotřeby směřovat do doby, kdy běží nízký tarif a účtovaná cena je nižší.

Zbytečně předimenzovaný jistič

Celkový příkon spotřebičů, který domácnost používá, určuje také kapacituhlavního jističe. Od ní se odvíjí i platba za jistič. Platí, že čím je jistič silnější, tím je platba vyšší. Mnoho lidí ani netuší, že mohou mít jistič zbytečně předimenzovaný a platí kvůli tomu peníze navíc. Kapacitu sníží distributor bezplatně a každý měsíc by to znamenalo pár stokorun do rodinného rozpočtu navíc.

Domácnost, která elektřinou netopí ani neohřívá vodu, si vystačí s třífázovým jističem 3x25 A. Existuje mnoho dalších typů a kombinací, podle využívaných spotřebičů a jejich celkového příkonu. Tento se však využívá nejčastěji. Jestliže je domácnost připojena přes jistič s vyšší kapacitou, měl by jeho správnost zkonzultovat dodavatel. K tomu často dochází, jelikož dříve se v domácnosti používaly energeticky náročnější spotřebiče nebo je jedna z fází přetížená, a vyplatilo by se proto fáze překonfigurovat. S tím dokáže poradit elektroinstalační technik.

Informaci o hlavním jističi a jeho kapacitě najdou spotřebitelé na vyúčtování. Označují se například jako 3x16 A nebo 3x20 A apod.

S kontrolou optimální kombinace distribuční sazby a jističe není proč váhat. Dokážou do rodinného rozpočtu přinést úspory v rozmezí od několika stovek korun až po tisíce korun za rok.