Představujeme vám poklad Středomoří: ostrovní stát Malta!

Představujeme vám poklad Středomoří: ostrovní stát Malta! Zdroj: Malta Tourism Authority

Zpříjemněte si podzim u moře. Ostrovy nejmenšího státu EU musíte zažít!

Maličký ostrovní stát Malta leží mezi Sicílií a Afrikou. Útesy, tyrkysové moře, svébytná kultura a bohatá minulost, která sahá až do prehistorie, to z Malty dělá ideální destinaci s překvapením na každém rohu. Architektura této kouzelné země místy připomíná Sicílii, Španělsko, Francii, Alžírsko či Libanon. Nic přitom není extrémně daleko, vše je na dosah. Ke všemu se tady domluvíte anglicky.

Rozdíly mezi největšími ostrovy Gozo a Malta

Na ostrově Malta (246 km2) to žije. V průběhu celého roku se zde pořádají různé kulturní akce, takže se zde nemůžete nudit. Ostrov má z celé EU největší koncentraci obyvatel na metr čtvereční. Budete mít problém poznat, jestli jste stále v téže obci, nebo už v té sousední. Tak moc je řada měst a vesnic na sebe namačkaná. Ale rozhodně nečekejte nějaká velkoměsta. Hlavní město Valletta je svou velikostí a zhruba 6500 obyvateli nejmenším hlavním městem v EU. Celý stát má odhadem půl milionu obyvatel. Představujeme vám poklad Středomoří: ostrovní stát Malta!Představujeme vám poklad Středomoří: ostrovní stát Malta! | Malta Tourism Authority

Gozo (67 km2) je sice o dost menší než hlavní ostrov, ale zároveň méně hustě osídlený. Je víc venkovský, ale přesto se v něm snoubí kouzelná směsice moderních a historických prvků. Turisté a místní obyvatelé to tady rádi navštěvují, protože jde o ideální místo pro relaxaci. Vesnice tu od sebe oddělují vinice, olivové háje a políčka. Najdete zde i více pláží a volné přírody. Pocitově je Gozo klidněji než živější Malta. Oba maltské ostrovy spojuje trajekt a plavba trvá pouhých 25 minut.

Představujeme vám poklad Středomoří: ostrovní stát Malta!Představujeme vám poklad Středomoří: ostrovní stát Malta! | Malta Tourism Authority

TIP: Z pevnosti ve městě Victoria si ostrov Gozo krásně prohlédnete kolem dokola. Výhled stojí za to!

Starší než pyramidy

Na obou maltských ostrovech najdete megalitické chrámy. Na Gozu byly vystavěné před 6 000 lety, takže jsou starší než pyramidy v Egyptě. Milovníci starořecké literatury by si neměli nechat ujít návštěvu Jeskyně nymfy Kalypsó na východním pobřeží ostrova Gozo. Podle eposu tady Odysseus strávil sedm let v zajetí.

Na ostrově Gozo si fantasticky pochutnáte

Opravdový ráj zde najdou také gurmáni. Ovšem při hledání restaurace s klasickou maltskou gastronomii je potřeba se obrnit trpělivostí. Maltští občané totiž do tradičních restaurací moc často nechodí, a tak gastroprůmysl ostrova podléhá spíše novodobým trendům a potřebám turistů. Chcete ochutnat typickou maltskou kuchyni? Zkuste navštívit nějaký malý vesnický bar. Ostrov Gozo je k tomu ideální.

Představujeme vám poklad Středomoří: ostrovní stát Malta!Představujeme vám poklad Středomoří: ostrovní stát Malta! | Malta Tourism Authority

TIP: Malta není jenom o koupání a památkách, ale také o sportovním vyžití. Najdete zde turistické trasy, můžete se vrhnout na horolezectví, kajak, cyklistiku nebo výlet na koni.

Představujeme vám poklad Středomoří: ostrovní stát Malta!Představujeme vám poklad Středomoří: ostrovní stát Malta! | Malta Tourism Authority

Přímý let z Prahy

Malta je dostupná přímým letem s leteckým dopravcem Air Malta z Prahy, Frankfurtu, Mnichova nebo Vídně. Přímé lety z Prahy jsou s Air Malta za cenu již od 3 274 Kč za zpáteční letenku včetně tax a příručního zavazadla. Do 18. 9. létají z Prahy tři lety týdně, poté 2 lety týdně (úterý a sobota).

Aktuální vstupní podmínky na Maltu

Od 25. července 2022 je vstup na Maltu bez podmínek. Nařízením vlády byla zrušena povinnost testů u neočkovaných osob proti Covid-19, nebo u osob, které prodělaly Covid-19 před stanovenou lhůtou (180 dnů).

Malta Tourism AuthorityMalta Tourism Authority | Malta Tourism Authority