Zdroj: BEST DRINK s.r.o.

4
Fotogalerie

Jaký je ten nejlepší karibský rum?

Třtinový rum se v posledních letech stal v našich končinách fenoménem a kdo ho nepije jako by snad ani nebyl. Ovšem jaký je ten nejlepší karibský rum?

Po celém světě se vyrábí nepřeberné množství značek rumů, v současné době existuje kolem 16.000 druhů rumu. Základem při výrobě rumu je cukrová třtina, a proto se výroba soustředí do oblastí, kde se třtina pěstuje. Většina třtinových rumů pochází z oblasti Karibiku, ale rum se tradičně vyrábí také v Indonésii, na Filipínách a dlouhou tradici má také na ostrovech v Indickém oceánu – Mauriciu nebo Seychelách.

Kuba nebo Jamajka?

Rum má ale většina z nás spojen především s Karibikem, a i proto jsou karibské rumy stále nejoblíbenější. Dominantní postavení mezi ostrovními zeměmi má Kuba, vždyť se traduje, že ty nejlepší doutníky a rumy pocházejí právě odtud. Mnozí na kubánské rumy z tohoto důvodu nedají dopustit. Silné postavení mají ovšem i rumy z Dominikánské republiky, ostatně mnoho současných palírníků pochází právě z Kuby. Početnou skupinu příznivců si ovšem našli i jamajské rumy nebo rumy z Barbadosu.

Sladký rum nebo rhum agricole?

Karibský rum se ve většině případů vyrábí z melasy. Tento typ rumů má obvykle plnou chuť, často je sladší a má velmi bohaté aroma. Velká část konzumentů miluje jeho sladkou chuť, a i z tohoto důvodu někteří výrobci své rumy ještě doslazují. Určitá skupina milovníků rumu však dává přednost rumům agricole, které jsou obecně svěžejší, mají čistší chuť a v mnohých případech i malinko připomínají koňak. Při výrobě tohoto typu karibského rumu (používané v bývalých francouzských koloniích) se nepoužívá melasa, ale čistá přírodní cukrová šťáva.

Míchaný nebo single rum?

Tmavé rumy, které si vychutnáváme samotné, jsou obvykle rumy míchané neboli blendované. Destilerie mají ve svých zásobách vždy k dispozici mnoho sudů s rumy různého stáří, sudy jsou navíc často již jednou či vícekrát použité a každý specificky ovlivňuje výsledný destilát. Master blendeři poté jednotlivé složky míchají tak dlouho, dokud výsledná chuť neodpovídá jejich skutečné představě. Pokud ovšem chceme ochutnat něco opravdu mimořádného, musíme hledat rumy, kde nalezneme na etiketě napsáno single barrel nebo single cask. Jedná se o rumy nemíchané, které pocházejí vždy z jednoho konkrétního sudu a velmi často bývají lahvovány v sudové síle, tedy neředěné.

Karibský rum a cena

Podobně jako u jiných destilátů cena rumu obvykle roste se zvyšujícím se stářím destilátu, vyšší cena bývá také u limitovaných edicí, často se přitom jedná o rumy single barrel. Neplatí ovšem zdaleka vždy, že čím vyšší cena, tím lepší rum.

Nejlepší karibský rum

Neuvěřitelné množství značek a druhů rumů, které dnes nalezneme na našem trhu, má jednu obrovskou výhodu – každý si pro sebe může najít ten nejvhodnější, a tedy i ten nejlepší. A který je ten nejlepší pro vás?