Zdroj: STAV-INVEST střešní systémy s.r.o.

Pálenou či betonovou střešní tašku? Výběr nové střešní krytiny nemusí být věda!

S přibývající nabídkou střešních krytin mnohým z nás přibývá i vrásek na čele. Je pro váš nový dům lepší pálená střešní taška? Nebo je naopak pálená střecha minulostí a v dnešní době „frčí“ betonová střecha?

Pálená i betonová – materiál na celý život  

Rozhodování mezi nestárnoucí pálenou a moderní betonovou střechou nemusí být vždy snadné. Obě střešní krytiny se vyznačují dobrou mechanickou odolností a dlouhou životností. V čem se tedy pálená střecha odlišuje od té betonové?

V prvé řadě se tyto oblíbené střešní krytiny liší složením materiálu a následnou výrobou. Pálené tašky se vyrábí ze směsi cihlářské hlíny a jílu, kdy proces výroby trvá přibližně tři dny. Naopak výroba betonové tašky je výrazně jednodušší a rychlejší.

Jaký je rozdíl mezi pálenou a betonovou střešní taškou?  

Ruku v ruce s procesem výroby a složením materiálu jde i cena. Ta je u betonových střešních tašek asi o 30 % nižší. Na druhou stranu se pálené tašky dají daleko lépe tvarovat, jelikož hlína je tvárnější než beton. Díky tomu mají pálené střešní krytiny daleko lepší vodní zámky proti zatékání. Oproti betonové krytině mají i zámky příčné, což ale naopak ztěžuje pokládku. Pálené střešní tašky, jako jsou například ty od Tondachu, jsou ideální pro střechy s náročnějšími technickými požadavky.

Naopak betonová střešní krytina se, díky jednodušší pokládce, výborně hodí pro rekonstrukce a stavby, které mají starší či mírně zvlněný krov. Vhodnou střešní taškou na rekonstrukci střechy jsou například betonové střešní tašky od Bramacu.

Povrchová úprava – záruka pro dlouhověkost vaší střešní krytiny  

Jak pálená, tak betonová střešní taška se mohou dodávat s i bez povrchové úpravy. Střešní specialisté doporučují na povrchovou úpravu nezapomínat. Zajistíte tím vaší střešní krytině dlouhou životnost a odolnost proti nešvarům počasí. Povrchová úprava také snižuje poréznost střešní krytiny a zamezuje usazování mechu, lišejníků a nečistot.

Verdikt? Ani s jednou nešlápnete vedle  

Pokud stále váháte mezi pálenou a betonovou střešní krytinou, vězte, že kteroukoli vyberete, budete s volbou spokojeni. Moderní pálené i betonové střešní tašky zaručují dlouhou životnost, odolnost i estetický vzhled.

Střešní krytiny však vždy nakupujte u prověřených specialistů, jimiž je například STAV-INVEST. Ti vám s výběrem vhodné střešní krytiny pro váš dům poradí. Kromě střešních tašek u nich najdete i tepelné izolace, okapy, střešní okna, latě, komínové systémy a další střešní nezbytnosti. Pořídíte zde vše doslova pod jednou střechou.