Zdroj: Adrop

Indoor skydiving aneb Jak vypadá volný pád ve větrném tunelu

Jaké je to zažít volný pád? Tak přesně tohle si můžete vyzkoušet, aniž byste museli vyletět několik kilometrů vysoko a skočit do prázdna. A zážitek to není rozhodně o nic méně intenzivní!

Možná jste už někdy zaslechli termín větrný tunel nebo simulátor volného pádu. Jedná se o letovou komoru, která díky silnému proudění vzduchu umožňuje zažít stav beztíže a velmi věrohodně simulovat volný pád. V Česku máme jen jeden jediný takový simulátor létání v indoor skydiving aréně na Letňanech v Praze. Větrný tunel je vysoký úctyhodných 14 m a dosahuje průměru 4,3 metrů. A u čísel ještě zůstaneme: Vzduch v něm může fičet až 270 km/h, což je síla hurikánu!

Adrop

Jak větrný tunel funguje?

Z větrného tunelu uvidíte jen prosklenou letovou komoru. V zákulisí jsou pak umístěné ventilátory, které ovládá technik. Ten reguluje rychlost proudění podle toho, jestli si chcete užít stav beztíže nebo vyzkoušet volný pád po celé délce tunelu, a to klidně několikrát po sobě. Díky možnosti regulace si zážitek užijí všechny věkové i váhové kategorie. Pokud je vám víc než 5 let, vážíte do 130 kg a nemáte žádné vážnější problémy, nebo nejste zrovna v očekávání, létání ve větrném tunelu nic nebrání.

Co minuta, to jeden volný pád

Technickou část už znáte, teď si posvítíme na tu zážitkovou. Jakmile dorazíte do skydiving arény v Letňanech, dostanete podrobnou instruktáž a oblečete si zapůjčenou kombinézu, helmu a brýle. Pak se společně s instruktorem vydáte do komory, kde vám vysvětlí, jak se položit do proudu vzduchu ve větrném tunelu, tak, abyste neskončili nalepení na skle. A pak už to sviští! 1 minuta v simulátoru vydá za jeden reálný volný pád.

Adrenalin, ale bezpečně

Láká vás zažít trochu toho adrenalinu? Pokud máte přeci jen rádi určité bezpečí, je zážitek ve větrném tunelu přesně to, co by se vám mohlo líbit. Pokud byste si to chtěli ještě trochu okořenit, zkuste spojení letu ve větrném tunelu s virtuální realitou. Díky ní se můžete vznášet ve vesmíru nebo si užít volný pád v tunelu a skočit si padákem nad pláží ve Španělsku.

Jdete do toho?