Zdroj: stockphotosecrets.com

Který spořicí účet je aktuálně nejvýhodnější?

V současné nejisté době spousta lidí přemýšlí, kam investovat nebo uložit peníze, aby jim z nich něco zůstalo. Bezhlavá investice se může kvůli rozbouřené situaci vymstít a neexistuje žádný účet, který by pokryl inflaci. Některé banky vyrazily na trh s vysokými účty na spořicích účtech a nabízí lidem alespoň částečnou ochranu úspor.

Co je to spořicí účet

Spořicí účty jsou druh bankovního produktu. Jeho hlavním účelem je odkládání peněz bance, která s nimi může disponovat. Dříve byl úrok na spořicích účtech vysoký, poté se snižoval a v současné době některé banky opět nabízí zajímavé produkty.

Spořicí účet je také jakási záloha, protože máte finance uložené mimo svůj běžný účet a v případě odcizení platební karty se k nim nikdo nedostane. Většina bank nabízí vedení spořicího účtu k běžnému účtu zcela zdarma a peníze můžete mezi jednotlivými účty přesouvat v rámci internetového bankovnictví.

Většina finančních poradců doporučuje spořicí účty jako finanční polštář na dobu 6 měsíců dopředu. Pokud disponujete většími finančními prostředky, tak je dále investujte. Peníze z investic se hůře získávají zpět, ale peníze na nejbližší dobu budete mít k dispozici.

Jaký spořicí účet vybrat

Aktuálně nejvýhodnější spořicí účet na trhu nabízí Trinity bank. Její účet Dobrý klient s úrokovou sazbou 3,68 % je bez omezení vkladu. Úročení je však pouze do 400 000 a nad tuto částku se částka úročí 3, 18%. Akce se vztahuje jen na účty založené po 1. říjnu 2021.

Spořicí účet Dobrý klient lze sjednat online bez jakýchkoliv vstupních poplatků. Smlouvu lze podepsat také kurýrní službou nebo sjednat přímo na pobočce banky. K účtu není k dispozici karta a jediné poplatky jsou za platby do zahraničí.

Dalším velmi zajímavým produktem je Bonus Invest od Komerční banky. Ten funguje na principu uložení části peněz na spořicí účet a druhá část se vloží do investičních fondů. Výsledný úrok může být až 4 %. 

stockphotosecrets.com

Schovejte peníze před inflací

V současné době se inflace pohybuje kolem 11 procent (březen 2022). Dvojciferné číslo je hrozivé a na růstu cen se podílí několik faktorů současně. Zvyšování cen energií a současný konflikt na Ukrajině napovídá, že inflace bude dále stoupat. V České republice je ze všech rozvinutých států nejdramatičtější růst, který se stále nezastavil.

Najít finanční produkt, který by nabízel výnos pokrývající inflaci, je téměř nemožné. Spořicí účty, běžné účty s úrokem, stavební spoření ani zdaleka nedorovnají inflaci. To však neznamená, že se nevyplatí. Pokud máte alespoň nějaké úročení, tak je to lepší než žádné úročení.