.

. Zdroj: Shutterstock

Nejvýhodnější půjčka: 4 tipy, jak na ni

Každý si chce půjčit za co nejlepších podmínek. Na trhu je nepřeberné množství úvěrů. Jak tedy vybrat tu nejvýhodnější půjčku? Sepsali jsme pro vás 4 tipy, se kterými nešlápnete vedle.

Obvykle od půjčky očekáváte nízké úroky, možnost odložení splátek a co nejméně papírování. To všechno zní výhodně. Dívat se ale pouze na tyto tři faktory nestačí. Ta nejvýhodnější půjčka bude taková, která splňuje pravidla zdravého půjčování.

1. Vypočítejte si, jaká výše splátky je bezproblémová

I proto začněte nejprve u sebe. Jak velká výše měsíční splátky neohrozí fungování vaší domácnosti? Celkovou výši splátek půjčky i ověření toho, kolik zvládnete splácet, si lehce vypočítáte i online v kalkulačce půjček.

Žádná půjčka pro vás totiž nebude výhodná, pokud ji nebudete moct splácet. V životě se může přihodit cokoliv a vy se najednou ocitnete v dluhové pasti. U bezpečné a pro vás výhodné půjčky byste se měli kromě maximální výše splátky zaměřit taky na procenta. Konkrétně na to, kolik % vaší čisté měsíční mzdy tvoří finanční závazky. Doporučuje se, aby tato hodnota nepřesahovala 45 %.

💡Tip pro vás: Kromě bezpečné výšky splátek je dobré mít našetřeno. Takovým zdravým finančním polštářem jsou úspory ve výši 3 až 6 měsíčních příjmů.

.. | Shutterstock

2. Úrok není všechno

Při hledání bezpečné půjčky se nedívejte jenom na úrok. Ruku v ruce s ním jdou i další poplatky, které u mnoha půjček převyšují výši na první pohled výhodných úroků. Hledejte proto ukazatel zvaný RPSN

RPSN znamená roční procentní sazbu nákladů, tedy skutečná procenta, která za dlužnou částku za rok uhradíte. Čím menší je rozdíl mezi úrokovou sazbou a ukazatelem RPSN, tím méně zaplatíte na poplatcích. 

💡 Pokud váš poskytovatel RPSN nikde neuvádí, zbystřete. Je to protizákonné.

3. Odpuštění splátek

Jedním z vítaných benefitů je odpuštění splátek v případě řádného splácení. Většinou se jedná o škrtnutí několika posledních splátek.

Přehled bank s výhodou odpuštění splátek či bonusové sazby:

 

BankaPočet odpuštěných splátek u úvěru
Air BankBonusová úroková sazba za včasné splácení
Česká spořitelna15 posledních splátek
mBankBonusová sazba při sjednání pojištění schopnosti splácet
Raifeissen BankBonusová sazba při řádném splácení spojena s povinností bankového účtu u Reiffeisen Bank

 

Pokud má banka dobrý roční úrok, výhodné RPSN, u půjčky nabízí flexibilitu výše splátek v průběhu splácení, tak je odpuštění splátek plus navíc.

.. | Shutterstock

4. Bezpečná rychlá půjčka existuje

Každý z nás se chce vyhnout zbytečnému papírování. Půjčka ihned je reálná, sjednáte ji i online, či po telefonu. Držte se našich čtyř zásad a rozhodně nešlápnete vedle.

Tou poslední radou je obezřetnost. Finanční trh je totiž dravý. Lehce se může stát, že někomu sednete na lep. Červené světýlko by se vám mělo rozsvítit, jakmile zjistíte, že poskytovatel nemá licenci od České národní banky. Tady vás bezpečná půjčka rozhodně nečeká. Navíc, jestli společnost pracuje bez licence, nemůže poskytovat spotřebitelské úvěry. Častokrát toto pravidlo obcházejí a poskytují půjčky pro podnikatele.

💡 Podívejte se na seznam nebankovních subjektů pro spotřebitelské úvěry podle zákona č. 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru, ve znění pozdějších předpisů.

A co teprve pokud poskytovatel tvrdí, že k půjčce nepotřebuje doložit příjmy a jde to i bez registrů? Rychle pryč! Ze zákona to udělat musí, jak banka, tak nebanka.

Tip na závěr: 

Sledujte taky sankce při nesplácení – nejlépe se sankcím vyhnete tak, že dáte bance včas vědět o vaší nenadálé situaci. Likvidační výše sankcí vám předem pomůže vyfiltrovat poskytovatele bezpečné půjčky pro vás. Finanční predátoři totiž často nevydělávají na úrocích, ale právě na vysokých sankcích, které přicházejí s jakýmkoli, byť jen krátkým prodlením.

 

Ať si už půjčíte kdekoliv, ať peníze dobře slouží.