Mezi ostrovy na Maledivách se nejrychleji přepravíte hydroplánem.

Mezi ostrovy na Maledivách se nejrychleji přepravíte hydroplánem. Zdroj: NaCesty.cz s.r.o.

Češi objevili kouzlo Malediv. Zimní dovolená láká lepšími cenami

Novinkou posledních dvou let jsou jednoznačně zimní dovolené u moře. Díky silnější koruně se za dostupné peníze dají pořídit zájezdy do exotických destinací. Své o tom ví i pan Karel z Brna, který souostroví v Indickém oceánu navštívil loni. Na dovolenou si velkou část našetřil z platu vedoucího týmu dispečerů, zbytek dostal od rodiny ke čtyřicetinám.

Letecky z Vídně do Male za 9 hodin

Cestování bylo Karlovou vášní odjakživa. Už jako malý s prarodiči objevoval krásny Česka, Slovenska a později i ostatních evropských zemí. Na velkou dovolenou v exotické zemi ale musel počkat až do čtyřicítky. „Když jsem si na vídeňském letišti uvědomil, že mě čeká 7 500 km, trochu se mi zatočila hlava,“ vzpomíná Karel na dojmy před první takhle dlouhou cestou. Ta ale letadlu nakonec zabrala  asi jen 9 hodin.

Po přistání na letišti v Male, hlavním městě Malediv, měl Karel zpočátku pocit, že se mu to jen zdá. Ale brzy zjistil, že je jeho vysněná dovolená skutečností. Ze všech možností dovolené si vybral oblast Severního Male Atolu, kde měl nejlepší zázemí nedaleko hlavního města souostroví. Zároveň to pro něj byl perfektní výchozí bod pro výlety po okolí. Využíval dopravu hydroplánem, která tu není drahá.

Surfování a bohatost podmořského světa vás dostanou

Prvních pět dní měl Karel ubytování na ostrově Kanuhuraa v hotelu Cinnamon Dhonveli v jihovýchodní části atolu. „Nejdřív jsem si chtěl vyzkoušet surfování, a to mě chytlo hned na první dobrou,“ přiznává Karel. Kromě vodních radovánek na prkně ho čekal taky výlet poblíž hlavního města. Na sever od něj totiž leží potopený vrak lodi. Právě tam se Karel vydal s instruktory potápění. Po úvodní instruktáži zvládl vše sám. „Přesto je lepší, když je s vámi ze začátku pod vodou někdo zkušený,“ doplňuje Karel a vzpomíná na lehkou nervozitu i velké očekávání.

Na zbývající čtyři dny dovolené rodina a kamarádi Karlovi zaplatili hotel Summer Island v severozápadní části atolu. I tady totiž kousek na jihovýchod kdysi ztroskotala loď, kterou si chtěl Karel prohlédnout na vlastní oči. „Je neskutečné vidět, kolik železa bezmocně leží na dně moře. Slovy se to těžko popisuje,“ vzpomíná Karel a dodává, že Maledivy doporučuje na dovolenou všem dobrodruhům, cestovatelům i fanouškům potápění.